neděle 1. července 2018

Louskání v červnu



Červen byl, co se čtení týče, výjimečně příznivý. To ale jen díky tomu, že jsem dala přednost spíše e-knihám, které se mi teď čtou z časových důvodů mnohem líp. Na papírové jsem nezanevřela, střídám to, jen mi přečtení trvá trochu déle než obvykle.

Písařka ze Sieny Dlouho očekávaný historický román srovnávaný s Cizinkou. Za sebe můžu říct, že se mi líbil víc Cizinka. Více v recenzi.

Falešný román Ha, ha, ha, tak tohle byla dobrá oddechovka. Nejprve jsem si říkala, jestli si srandu dělá autorka nebo hlavní hrdinka, která byla solidní mimoň, ale čím dýl jsem četla, tím víc se mi to líbilo. Asi už vím, kam se to bude ubírat, ale ten konec byl na můj vkus moc radikálně useknutý, takže se musím co nejdřív pustit do pokračování.

Dvě sestry Tak to je sekec mazec. Drsné, syrové, s ničím se nepárající čtení. Máte chuť těm holkám vynadat, stejně tak jako nějak tajně a nenápadně nakouknout do zapovězeného území, abyste viděli, jak tam žijou, jestli se jim neubližuje. Silná kniha, psaná napůl dokumentárním stylem, napůl jako román, takže se čte hodně dobře. Více v recenzi.

Zakázané ovoce Poklidný román s úžasnou atmosférou přímořských měst v Anglii, který skrývá rodinné tajemství. Líbil se mi.

Nikdyuš: Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová Primárně sice určeno dětem, ale pokud vás baví fantasy příběhy a jste milovníci Harryho Pottera, bude vás bavit i Nikdyuš. A hodně. Jo, Harryho tam vidím. Ale to vůbec nevadí, příběh má šmrnc, nepostrádá vtip, je neskutečně čtivý a návykový.

Madona z hor Zajímavá kniha, která je napsaná dost nezvykle, úsporně, stroze. Musela jsem si na styl zvyknout, ale pak jsem se zase nemohla odtrhnout, osudy Mariiny rodiny mě přitahovaly jako můru světlo. :). Více v recenzi.

Dokonalá Skvělé! Napínavé, zlověstná atmosféra už od první stránky. Střídání postav mi nevadilo, naopak, stejně tak i formy vyprávění, přítomný a minulý čas, který se střídal, vůbec nepůsobil rušivě.

Temné říční proudy Dlouho očekávané pokračování série s Lacey Flint je tady! A je to opět peckoidní záležitost. Fakt.

Dívka, která četla v metru Lidem se tahle kniha moc nelíbí, ale pro mě to byl mimořádný zážitek. Krásný, jemný, snový příběh. Jasně, že motiv s busem plným knih už v jiné knize je, ale to nevadí, mně se to líbilo. A ano, knihomolové jsou blázni. :)

Osudy válkou změněné II Pokračování opět zaujalo, povídky, jejichž tématem je druhá světová válka, jsou napsány příjemným stylem, dobře se čtou i přes vážnost námětu. Nutí k zamyšlení.

Neplakej Za mě skvělé, hlavní hrdinka Quinn je dost velká podivínka, že jsem uvažovala, jestli... Ale dost, čtěte sami.

Když Nina potkala Bena Pohodová, oddechová knížka, která nabízí přesně to, co slíbila. Romantiku, která je vtipná a chytrá, opravdu tam vidím inspiraci dílem Nory Ephron, je vidět, že ji autorka má ráda.

Návraty domů Nenáročné, předvídatelné (jednu věc jsem uhádla hned), ale na oddech dobré. Jedna z postav, dítě hlavní hrdinky, Amiee, mi lezla na nervy, ale neskutečně. Téma domácího násilí dobré, zasloužilo by si rozvést trochu víc.

Vysněná kavárna na zámku Sladká jednohubka na léto, líbil se mi námět i prostředí. Opět jedna hvězdička dolů za překlad, to už je druhá kniha od Sofa Books, kterou jsem četla, a kde jsou nepřesnosti v textu - jak je možné, že si v jednom rozhovoru osoby chvíli tykají a pak zase vykají - opět si s tím nedal/a/ redaktor/ka/ práci. Škoda, protože Sofa Books mi svou tématikou hodně sedly. Snad se to zlepší.

Volá Berlín Hodně zajímavý pohled do zákulisí válečného zpravodajství, zejména německé propagandy. Hlavní hrdinka mi moc sympatická nebyla, ale to nemění můj pohled na to, že kniha je skvěle a poutavě napsaná. Recenzi mám rozepsanou, snad dokončím co nejdřív.

Mluvit o ex... není dobré pro sex Opravdu jednohubka, potřebovala jsem něco lehkého. Ale vadí mi ta šablonovitost knih autorky, hrdinky mají exotické jméno, všechny vaří, jezdí do zahraničí....chtělo by to změnu. A taky mi vadilo to neustálé "ach jo", které neustále pronášela hlavní hrdinka.

Vězeň času Perfektní, nadčasové, trochu sci-fi, trochu romantika. Druhá kniha od autora, který se mi líbí čím dál víc. Bude i recenze.

Malé války Tahle knížka na mě čekala nějaké tři roky, koupila jsem ji kdysi v Levných knihách. Zajímavé reálie, text poklidně plynoucí i přes to, že se jednalo o bouřlivý děj. Jen hlavní hrdinové byli velmi nečitelní, nevěděla jsem, co si o nich myslet. Autorka nešla moc do hloubky.

Zmizelé z Cooley Ridge Psáno dost zajímavým způsobem, od konce k začátku (takhle psal i J. Deaver jednu svou knihu). A právě na toto je třeba se soustředit. Nečetlo se to špatně, díky zpětnému vyprávění to není tuctový thriller.

Co by můj syn měl vědět o životě Milá, úsměvná jednohubka, kterou pochopí asi jen rodiče. Některé věci byly vyloženě chlapskou záležitostí, jiné mě upřímně rozesmály.

Tak červen za námi, hurá na letní dovolenkové čtení. Rozhodla jsem se, že vrátím přečtené knihy do knihovny A UŽ SI NEPŮJČÍM. Ne, že by nebylo co, ale mám hromadu vlastních knih, a tím, že papírovky nestíhám, tak jak bych chtěla, nerada bych knížky z knihovny brzdila. Ale znáte to, člověk míní, regál s knížkami mění... Uvidíme. 😁

Žádné komentáře:

Okomentovat