středa 25. července 2018

Vězeň času


Napadlo vás někdy, jaké by to bylo, kdybyste mohli prožít své oblíbené historické období na vlastní kůži? A ne jen jedno, ale třeba i víc? Zní to lákavě, že? Představte si, že byste na světě byli už přes čtyři sta let. Zažili renesanci, baroko, zlatý věk, první i druhou světovou válku, barevná šedesátá léta... Prostě byste existovali napříč staletími. Stejně jako Tom Hazard. Sympatickému učiteli byste určitě čtyři sta let nehádali, vždyť mu nemůže být víc než čtyřicet! No, ale není, trpí zvláštní anomálií životního cyklu, stárne výrazně pomaleji než ostatní lidé. Není mu co závidět, vidí umírat své blízké, musí se neustále stěhovat, aby nebudil podezření... Jak dlouho to může člověk vydržet? A hlavně - nesmí se zamilovat, protože láska by mohla narušit zajeté koleje staletého stereotypu.

Toma potkáváme ve chvíli, kdy nastupuje jako učitel dějepisu na jedné londýnské škole. Uznáte jistě sami, že tahle práce je pro něj ideální, kdo jiný by mohl historii znát líp než on? Tom si pomaličku získává respekt žáků a také pozornost kolegyně. Krásná učitelka francouzštiny Tomovi pořádně zamotá hlavu, i přesto, že láska do života našeho hrdiny nepatří. A když se k tomu přidá pátrání po Tomově dceři, která zřejmě zdědila tutéž anomálii, můžeme se těšit na pořádnou nálož romantiky i dobrodružství.

Od Matta Haiga jsem kdysi četla příjemnou a vtipnou upířinu, která měla šmrnc a nebyla tuctová, takže je jasné, že jsem byla na setkání po letech zvědavá. Vězeň času mě mile překvapil. Mám ráda, když se v knize prolíná víc motivů, díky tomu příběh není nudný a neupadá do stereotypu. Povedlo se to i v tomto případě.  Autor si pohrál hned s několika žánry a připravil tak neotřelé počtení.

Charismatický Tom Hazard se řadí mezi hrdiny, kteří si sympatie získávají hned od prvních stránek. Je to klaďas, držíte mu palce a máte pro něj slabost. Zároveň si na nic nehraje, nesnaží se okouzlit za každou cenu. On sám sebe za ideál nepovažuje. Matt Haig dokázal Tomovi vtisknout pořádnou dávku šarmu a lidskosti. Jeho neobvyklý životní příběh není jen "přehlídkou toho nejlepšího" napříč stoletími (kdo by si nechtěl zahrát v divadle u samotného Shakespearea nebo drnkat na klavír v nejlepších jazzových klubech?). Poznáváme i stinnou stránku středověku - chudobu, nemoci a náboženský fanatismus, mrkneme i na Divoký západ a prožijeme lovestory jako... jako z románu.

Nepátrejte po tom, jestli je možné žít stovky let. Sci-fi nebo pohádka? Jak kdo chce. Nechte se unést a užijte si příběh plný lásky, přátelství, oddanosti i touhy, a především otázek kolem lidského bytí.

P. S. Už na mě čeká další kniha Matta Haiga, tomuhle chlapíkovi se prostě nedá odolat. 💗

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)

Žádné komentáře:

Okomentovat