úterý 31. července 2018

Louskání v červenci



Horko, horko, horko... horko všude, kam se podíváte. Ale knížky samozřejmě taky. Červenec právě končí a já mám pro vás pravidelné shrnutí toho, co jsem přečetla. V knihovně jsem si opravdu nic nepůjčila /nebojte, holky, já s koncem prázdnin dorazím/ a čtu teď svoje domácí knihy, recenzáky a stále více oblíbené e-knihy.

Černá díra Druhé pokračování ze série Freyja & Huldar je opět skvělé, emočně vyčerpávající, Yrsa zkouší, kam může zajít. Věřte, že daleko, hodně daleko. Více v recenzi.

Něco vypůjčeného Moje oblíbená Emily Giffin. Společenský román o dvou kamarádkách, jedna v pohodě, druhá děsná mrcha. Emily psát umí, dokáže vystihnout povahy lidí, kladné i ty záporné fakt dobře. Zrovna čtu pokračování, v němž v hlavní roli vystupuje právě ta nesympatická hrdinka.

Válka inspektora Rádla Závěrečný díl série, ze které jsem četla právě jen ten poslední. Ale pochopila jsem souvislosti, neměla jsem problém ani s postavami. Jak jsem to viděla? Víc napoví recenze pro Chrudimka.cz.

Bude to bolet, doktore? Vtipné, hořkosladké, ironické a velmi, velmi britské. Víc v recenzi.

Dublin. Počátky Zajímavý pohled na historii Irska. Místy zdlouhavé, přeskakovala jsem, protože politické pletichaření mě neba, ale jako celek se mi to líbilo, autor si s tím dal dost práce.

Skořápka Můj oblíbený Ian McEwan.  Skořápka nabízí hořkou, tragikomickou, alkoholem nasáklá sonda do propleteného vztahu pohledem nenarozeného dítě.

Nebe je naše Tohle mě úplně rozsekalo na cucky, brečela jsem jako želva. Víc než želva. Emočně vyčerpávající, ale zároveň něžné a křehké čtení.

Sňatky z rozumu Hutné, přitom půvabné, poklidné čtení o starých časech. Nadčasové a nestárnoucí. Je to svým způsobem uklidňující, když se necháte unést historií.

Mengeleho děvče Neskutečně emotivní výpověď, zároveň psaná bez kapky zášti nebo zloby, o to víc se vryje pod kůži.

Císařské fialky Opět krásný, po jazykové stránce lahodící pohled do života lidí v 19. století. V ději se objevuje i Antonín Dvořák a neměl chybu. :-)

Posvátné lži Minnow Blyové Líbilo se mi to, zajímavý námět, ty useknuté ruce tedy dost drsné, těsně po přečtení jedné klíčové scény jsem šla krájet kuřecí maso :-D. Mohlo to jít ale víc do hloubky, hodně by mě zajímal život Minnow v sektě, pořád mám pocit, že tam něco chybí. A taky by si zasloužila pokračování, jak to s ní bylo dál.

Zlá krev Opět skvělé pokračování rozsáhlé ságy, dramatické osudy obou rodin i trocha politiky.

Zázrak  Kam může vést slepý fanatismus a jaké zlo může napáchat mezi obyčejnými, ve svého Boha věřícími lidmi? Čtivě napsáno, celou dobu jsem si lámala hlavu, jak může příběh skončit.

Tajomstvo Pembrooke Parku To byla příjemná změna po všech thrillerech, trocha jemné romantiky i tajemna.

Veselá vdova Tady už to šlo trochu víc do politiky, ale nevadí, svoje jsem si "vyzobala", zvlášť jsem si užila konec, který pěkně vygradoval.

Královský vozataj Poslední, nejtenčí, nejrychleji přečtená. Ale nezklamala,naopak, i když to bylo vzato hopem, líbilo se mi, jak pan Neff dokázal zareagovat i v knížce na nové časy. Jako člověku, který pracuje s knihami, mi do noty padla část, kdy Cyril pracuje v nakladatelství. Jen škoda, že už se s rodinami loučím. Tak zase za pár let znovu opáčko. :)

Všem statečným se odpouští Výborná kniha i bez avizovaného milostného trojúhelníku, který by se možná za jiných okolností konal. I tak tam bylo vztahových propletenců dost, i sond do osudů hlavních postav. Naprosto dokonale autor vystihl atmosféru při bombardování Londýna, tak živě jsem to snad nikde jinde v knihách nezažila. Za mě výborný válečný román s psychologickou tématikou.

Falešný sňatek Pokračování Falešného románu, který mě bavil neskutečně moc, ale skončil v nečekaném okamžiku, kdy zjistíte, že nutně potřebujete další díl. Opět jsem se bavila, autorčin styl se mi zamlouvá. A chválím zakončení, jsem ráda, že to dopadlo tak, jak jsem chtěla (a doufala.)

Daisy Millerová Chtěla jsem ji původně jen prolétnout a zjistila jsem, že ji mám přelouskanou cobydup. Je to trochu plytčejší než by se dalo u takového typu knihy čekat, ale na druhou stranu, možná to bylo tak akorát. Daisy se narodila ve špatné době, byla by z ní skvělá rebelka, pankáčka. :)

Život zn.: Hygge Úžasný, příjemný, romantický příběh, u kterého je úplně jedno, že víte, k jakému konci jeho děj směřuje. Odpočinkový, relaxační, prostě hygge. :)

Kráska přichází Tohle je opravdu příjemné knižní překvapení. Debut, ale poměrně do detailu vypracovaný. Drobné info o konkrétních věcech bych ještě samozřejmě přivítala, ale to je jen můj pocit. Autorka je nadaná, píše poutavě, čte se skvěle.

Poslední zkouška Pátý díl ze skvělé série s psychologem Sebastianem Bergmanem. Opět parádní jízda s koncem, který mi při čtení mihl hlavou, ale i i tak mě překvapil. Potřebuju další díl.

Cinder & Ella Tahle YA se povedla. Tolik emocí jsem ze sebe vyždímala, od nadšení po zlost. Knížka chytne za srdce, není to laciný románek pro náctileté, ale chytře převyprávěná pohádka, skrývá v sobě hodně sociálních témat.

Budu ráda, když vás něco zaujme a vyberete si něco k letnímu dovolenkovému čtení. Za červenec je to vše, ahoj za měsíc. :)


2 komentáře:

  1. Dobrý den, každý měsíc se těším na Louskání a hned rezervuji knihy v knihovně k zapůjčení. Děkuji. Olga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, to jsem ráda, že se necháte inspirovat. Krásný srpen plný knížek!

      Vymazat