pátek 5. ledna 2018

Gala Dalí



Jestli jste doposud četli jen o hodných holkách a už vás to trochu nudí, Gala Dalí vám zaručeně zvedne adrenalin. Je to taková potvora, že ani sám Lucifer by ji v pekle nechtěl. Nebo tam nakonec skončila? Kdo ví, každopádně tenhle životopisný román o ženě, která se stala múzou slavného malíře Salvadora Dalího, si nenechte ujít, a byť si vás samotná Gala asi příliš nepodmaní, její životní příběh stojí za přečtení.

Gala Dalí se narodila v Rusku. Ve Švýcarsku, kde se léčila s tuberkulózou, potkává mladého básníka Paula Éluarda. Miluje ho nebo je pro ni jen prostředkem, jak se dostat do Paříže? Gala touží po moci, penězích a sexu. Paul je její vstupenkou do světa bohémů, a fakt, že spolu mají dceru, je pro Galu nepodstatný. 
Velkou změnu pro její život znamená setkání s excentrickým umělcem, malířem Salvadorem Dalím, který jí zpočátku lezl spíše na nervy. O deset let starší Gala se stává Dalího múzou, inspiruje ho k extrémním výkonům a nutí vydělávat peníze. Vzestupy i pády výstředního manželského páru, náladovost uměleckého světa, i atmosféru válečné Evropy líčí tento nevšední životopisný román nesoucí jednoduchý název podle své hrdinky - Gala Dalí a odehrávající se mezi léty 1913 - 1982.

No tedy, tohle byla pekelná jízda! Gala Dalí byla neskutečně sebestředná osoba, která si šla tvrdě za svým cílem bez ohledu na své okolí. Milovala snad jedině sama sebe, muže využívala jen jako prostředku k dosažení pohodlí a bohatství. Byť měla dceru, chovala se k ní, jako by ani neexistovala, což mě neskutečně iritovalo. Ne všichni po dětech touží a chtějí je mít, ale to, co Gala předvedla ve vztahu k vlastní dceři, to je vrchol cynismu. 

"Mami...!"
"Volám ti proto, abych ti vysvětlila jednu věc. Už o tobě nechci nikdy slyšet. My dvě už spolu nemáme o čem hovořit. Doufám, žes to pochopila."

Mám v povaze doufat i u těch nejhorších z nejhorších v to, že je v nich něco dobrého. Celou knihu jsem si takhle omlouvala i Galu a říkala si, že to není možné, určitě je v ní aspoň špetka lidskosti. A právě tahle scéna mě utvrdila, že bohužel není.
Na druhou stranu se mi román neskutečně líbil vlastně i proto, že jsem se setkala s postavou, která vůbec není kladná, přitom dokázala ovlivnit svět umění a inspirovat své osudové muže k heroickým výkonům. V dnešní době by z Galy byla drsná manažerka, která by neváhala své podřízené sedřít z kůže. 

Autorka knihy Carmen Domingo píše poutavě, podařilo se jí vystihnout reálný portrét ženy tak, že ji nesnášíte, zároveň možná i trošku závidíte, protože, jak to vlastně je s těmi zlobivými a hodnými holkami? Jen jedny se dostanou tam, kam chtějí, a ty hodné to asi nebudou...

Moc se mi líbí obálka knihy, která přesně ukazuje vztah Dalího a jeho ženy. Malířův typický vytřeštěný výraz v obličeji koresponduje s těsným objetím Galy, z něhož lze usoudit, kdo je tady pánem. 

Doporučuji tuhle knihu všem fandům beletrizovaných životopisů, je to opravdu neotřelý počin, který vás bude bavit i štvát zároveň. 

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora






2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Byla to pěkná mrcha, ale taky mě to bavilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Já jsem byla při čtení hotová, mě strašně vytáčela tím, jak kašlala na dceru a jak se spoléhala na peníze od Paula. No mrcha jak má být. :)

      Vymazat