pátek 26. ledna 2018

Nežádejte o milost


Jako ostrý severák působí novinka Nežádejte o milost. Hned od první stránky vás vtáhne do spletitého víru politických intrik, v nichž se jejich aktéři neštítí ničeho. Vítejte v roce 1996. V Rusku se chystají všeobecné volby, ve Stockholmu padá telefonní síť a jedna mladá žena náhle beze stopy zmizí...

Pashie Konvalenko pracuje pro švédskou firmu působící v Rusku. S kolegou Maxem Angerem, ji pojí víc než profesní vztah, přestože oba pracují v jiných zemích. Pashie objevila něco, s čímž se chce svěřit Maxovi, tyto závažné informace by mohly ovlivnit jak Rusko tak i západ Evropy. Než je stačí svému příteli svěřit, stane se obětí únosu. Max se vydává po jejích stopách aniž by tušil, že odhalí i tajemství sahající do roku 1944 týkající se jeho samého.

Kniha Nežádejte o milost v sobě spojuje to nejlepší z akčního thrilleru se špionážním románem. Nabízí hned několik dějových i vztahových linek, z nichž jde zpočátku hlava kolem, po pár kapitolách si lehce zvyknete a ve finále dostanete nečekané vyústění. Velmi neotřele působí vztah Maxe a Pashie, nemáme možnost sledovat klasický rozvoj vztahu, jaký bývá běžně k vidění. Jelikož oba působí v různých zemích, nejčastěji spolu komunikují po mailu a telefonu. Byť před sebou nemáte jediný fyzický důkaz lásky mezi Pashií a Maxem, prostě to víte. Víte, že je mezi nimi milostné pouto, o které Max celou knihu usilovně bojuje s nasazením vlastního života.

Důležitou dějovou linií, která drnká na strunu politickou, je ta kolem ruských voleb. Korupce jde ruku v ruce s intrikami a snaha o převzetí moci ve stylu stalinovského režimu by mohla změnit koncepci celého Ruska, které by vrátila o desítky let zpátky.
A do třetice se celým příběhem vine ona historická část z válečného roku 1944, jež by Maxovi mohla objasnit minulost otce, který se jako osiřelý chlapec dostal na malý švédský ostrůvek.

Pořádně hutný spletenec akčního nářezu je rozdělen do krátkých a srozumitelných kapitol, díky kterým nemáte pocit, že byste v příběhu museli bloudit. Objevuje se v něm sice velké množství postav, ale plést se vám určitě nebudou.

Na knihu se samozřejmě soustředit musíte, není to žádná procházka růžovou zahradou, ale velmi barvitá mozaika osudů a událostí. Zdánlivě banální scény z běžného života jsou střídány drsnými a místy opravdu krutými scénami, při kterých člověku není zrovna dvakrát nejlíp.

Román je první částí trilogie s opravdu velkým sympaťákem Maxem Angerem v hlavní roli. Knihu můžu doporučit všem milovníkům napětí, akce a politických thrillerů, kteří si určitě přijdou na své.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega)

Knihy lze zakoupit:

NAKLADATELSTVÍ OMEGA

KNIHY DOBROVSKÝ


2 komentáře:

  1. To mám radost, kniha je můj první větší překlad a podle Vašeho článku se zdá, že se povedl. Měla jsem místy obavy, jestli se čtenář neztratí, jestli je to vše srozumitelné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář. Vy máte můj obdiv za to, jak jste to přeložila, popasovala jste se s tím s grácií, je to opravdu místy drsný příběh, ale hodně čtivý. Jsem zvědavá na pokračování, Max má moje velké sympatie.

      Vymazat