čtvrtek 7. září 2017

Snaž se nedýchat



V roce 1995 měla mladičká Amy před sebou celý život. Prožívala první lásku, snila o lákavé práci novinářky. Teď je rok 2010 a všechno je jinak. Amy je sice starší, ale ve svém životě se nikam neposunula. Patnáctileté dívce někdo ublížil tak, že téměř umřela. Téměř. Léta leží v nemocnici uvězněná uvnitř svého těla. Ale co se vlastně tehdy přesně stalo?

Novinářka Alex pije jako duha. V alkoholu utopila své manželství i slibnou kariéru. Je těžké posbírat poslední zbytky důstojnosti a začít znovu. Alex se o to pokouší psaním článku o pacientech ve vegetativním stavu. Když narazí na Amy, zaujme ji nejen dívka samotná, ale také okolnosti, které vedly k jejímu smutnému osudu. Na vlastní pěst se pouští do pátrání a jediným spolehlivým společníkem je pro ni pravidelná denní dávka vína. Podaří se Alex dojít k cíli a zjistit, kdo Amy ublížil? A co její závislost, jaká je šance vyskočit z rozjetého vlaku, který míří přímo do pekla?

To vše zjistíte v napínavém románu Snaž se nedýchat. Příběh je rozdělen do krátkých, srozumitelných kapitol, jejichž vypravěči jsou Amy, Alex a také Amyina první láska Jacob. Na celou kauzu nahlížíte z jejich úhlu pohledu a sami si můžete o hlavních postavách udělat svůj vlastní úsudek.

Zajímavým námětem byl pohled do Amyiny mysli. Co prožívá pacient ve vegetativním stavu? Amy je sice už třicet, ale vůbec nemá ponětí o čase. V jádru se cítí být pořád tou pubertální ztřeštěnou dívenkou, která se chystá za kamarádkami, potřebuje radu matky a řeší milostné trable. Upřímně řečeno, něco takového si vůbec nedokážu představit, díky tomuto příběhu jsem si mohla udělat alespoň malou exkurzi do mozku takto nemocného člověka.

Šokujícím, téměř syrovým způsobem autorka přiblížila rozpad osobnosti těžce závislého alkoholika, jakým Alex byla. Sledovat rozklad osobnosti, ztrátu důstojnosti, vidět, jak se Alex řítí přímo do záhuby, to bylo neskutečně emotivní. Holly Seddon se podařilo toto peklo popsat opravdu realisticky a zároveň ho nenásilnou formou zakomponovat do příběhu.

Budete si libovat, pokud máte rádi psychothrillery, v nichž nejde pouze o případ jako takový. Pokud rádi rozmotáváte zašmodrchaná klubka komplikovaných vztahů, tady si jich užijete do sytosti. Autorka předkládá čtivý a nevšední příběh plný náznaků. Kdo lže a proč? Holly Seddon si s vámi bude pohrávat jako kočka s myší, aby vás spletitými cestičkami dovedla k cíli.

Hledáte-li neotřelý psychologický thriller, dobrou volbou je právě kniha Snaž se nedýchat. Myslím, že Holly Seddon se může směle zařadit mezi autory, jejichž knižní počiny čtenář vždy napjatě očekává.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega)



2 komentáře: