neděle 10. září 2017

Se záští



Těžká jsou ráda opilcova, říká se. Jenže co když se jednoho rána vzbudíte a zjistíte, že bolest hlavy s alkoholem nijak nesouvisí. Přesně to se stalo Jill. Problém je v tom, že ona nejenže nikde nepařila, ale vlastně si vůbec nepamatuje události z posledních šesti týdnů.

Osmnáctiletá Jill Charronová studuje poslední ročník střední školy. Je to hodná dívka, vzorná studentka a dobrá kamarádka. Čeká ji největší dobrodružství v jejím dosavadním, dosud klidném životě. Se studentským programem pojede na studijní výlet do Itálie. Do Itálie! Jill se nemůže dočkat. Je hloubavá a zvídavá, těší se na nové zážitky. Spolu s ní na výlet míří i její nejlepší kamarádka Simone. Jsou jako dvojčata, bez sebe nedají ani ránu. Prostě jedna za osmnáct a druhá bez dvou za dvacet.

V Itálii však dojde k nehodě. Jill se probouzí v nemocnici, zraněná a s pamětí, která je děravá jako stará pavučina. Vůbec nechápe, co se stalo. Rodiče jí blokují přístup k internetu i mobilu, jediným řešením je zavolat Simone z nemocničního telefonu. Simone však telefon nebere. A její rodiče? Říct, že jsou na Jill naštvaní, je slabé slovo. Co se stalo v Itálii? Při hledání pravdy si Jill sáhne na samé dno svých sil i paměti.

Spolu s Jill zjišťujeme, co se v Itálii stalo. Dívka pomalu skládá rozbité kousky vzpomínek za pomoci empatické nemocniční psycholožky i nové kamarádky Anny. Celý příběh rámují výňatky z policejních výslechů, cestovních průvodců, mailových konverzací a blogových článků, které pomáhají doplnit celkový obrázek. Zároveň jsou však dvousečnou zbraní. Nelítostný dav se nechává strhnout a pořádá hon na Jill. 
Právě tady je vidět, jak lehce se dá člověk ovlivnit a nechá sebou manipulovat. Jak snadné je někoho odsoudit jen proto, že "jedna paní viděla". 
Román Se záští je výbornou sondou do života současných teenagerů. Nabízí pohled na přátelství, které není tak pevné jak by se na první pohled mohlo zdát. Kontrast mezi prostředími, z nichž obě dívky pocházejí, je velmi výrazný. Jill je potomkem bohaté rodiny, pro niž není problém zaplatit studia na prestižní univerzitě, zatímco Simone tohle štěstí nemá. Závist pomalu zapouští kořeny a ve vztahu dívek se objevují první trhlinky.

Kniha Se záští je určená hlavně teenagerům, kteří už mají dost přeslazených románků a rádi by si přečetli napínavý příběh, ale určitě zaujme i starší čtenáře, čehož jsem důkazem. :-)  Není to tak úplně krimi, i když zde zločin hraje prim, jedná se spíše o psychologický román, mrazivý, napínavý thriller plný tajemství, která čekají na to, až je odhalíte. Jen pozor na to, komu budete věřit. Nezapomeňte na to, jak málo stačí k tomu, aby vás rozlícený dav strhl sebou. 

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega)


Žádné komentáře:

Okomentovat