úterý 15. července 2014

Anděl smrti



Nadchla jsem se, když jsem se dočetla, že má vyjít volné pokračování kultovního horroru Žena v černém od Susan Hill. Líbilo se mi jak knižní zpracování, tak i film. Ten na mě působil opravdu děsivě.
Tentokrát knížku nenapsala Susan Hill, ale spisovatel Martyn Waites, který se netají svou láskou k temným příběhům plných strachu. Román nese název Anděl smrti

Žena v černém je opět na scéně a nebojí se ničeho. Svět trpí pod tíhou 2. světové války, Londýňané čelí náletům. Rodiče posílají své děti na klidnější venkov, kde mají přečkat válečné útrapy.
Jedna taková skupinka právě cestuje vlakem. Přísná ředitelka Hoggová, vlídná učitelka Eva a pár dětí, mezi nimiž si asi ponejvíce všimneme tichého Edwarda, který při jednom z náletů přišel o matku a od té doby nemluví. Spolu s nimi cestuje i Henry, příslušník britské armády, který míří stejným směrem.

Po příjezdu jsou všichni v šoku, když uvidí budoucí ubytování. Je jím nám známý dům u Úhořího močálu, ve kterém kdysi právník Arthur Kipps dával dohromady pozůstalost po jisté zemřelé dámě. Zde se setkal s Jennet Humfryeovou, proslulou ženou v černém.

Dům je opravdu zchátralý, ale není nic vhodnějšího, kde by se mohly děti ubytovat. Celá vesnice je totiž prázdná. To už je  moment, kdy vám začne mráz běhat po zádech.
Eva se snaží dětem pobyt zpříjemnit, ale nejde to. Dům jim chátrá před očima, nemluvný Edward dráždí ostatní děti, které mu dělají naschvály a co teprve protivná paní Hoggová.... ještěže občas přijde i Henry, se kterým si padnou do oka.
Ale pořád je tady i Jennet, duch zahořklé ženy, která se nesmířila se smrtí svého syna. Jsou tady i děti, mohly by tragickou smrt vykoupit, protože dáma v černém stále nemá dost a bere vše...

Anděl smrti na dvou stech stránkách přináší děsivý a napínavý příběh s ponurou atmosférou. Cítíte hnilobný puch sklepa jakož i dotek studené ruky Jennet Humfryeové. I když jsem tentokrát četla v horkém letním dni a ne v podzimním večeru při lampičce, zachoval si typické vlastnosti, které má správný horror mít. Krátké kapitoly, které končí v tom nejnapínavějším místě, takže musíte číst dál.
Líbil se mi nápad zasadit děj do nelehkého období 2. světové války. Docela by mě zajímalo, jak by se žena v černém vyjímala v post-apokalyptické společnosti, v budoucnosti.
Pokud se vám Žena v černém líbila, určitě si přečtěte i její volné pokračování s názvem Anděl smrti

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)



Žádné komentáře:

Okomentovat