úterý 19. ledna 2016

Splátka za lásku je někdy hodně vysoká


                                                   

Každý chce být milovaný. A někdo je za to ochotný zaplatit vysokou cenu. Román z pera jedné z nejúspěšnějších slovenských spisovatelek popisuje příběh ženy, která se kvůli lásce dostala do vězení.

Marcela je vdaná za kamaráda z dětství Rasťa. V manželství příliš šťastná není, s mužem je pohromadě drží jen děti. Každý má své zájmy a preferuje odlišný styl života. Poslední kapkou je vlezlá a nesnesitelná tchyně, která má pocit, že jí Marcela ukradla syna. Svou nelibost dává najevo dost zvláštním způsobem. Jménem své snachy posílá oplzlé maily jejím přátelům a klientům v práci a neštítí se ani takové ubohosti, jako jsou anonymy. Bylo-li v manželství jejího syna a snachy ještě něco málo k záchraně, podařilo se jí to dokonale rozmetat.

Marcela, která touží být znovu milována, se uchyluje k internetové seznamce, kde poznává Romana. S ním si krade chvilky štěstí a plní každé jeho přání. Když situace doma vygraduje natolik, že je i s dětmi nucena opustit Rasťa, stěhuje se k novému příteli. Doufá, že právě s ním znovu pozná lásku i pocit rodinné sounáležitosti. A je ochotná za to platit. Jako finanční broker vydělává dost peněz. Ty se však dokáží rychle rozkutálet, a Marcela, aby uspokojila čím dál náročnějšího Romana, si půjčuje z fondů klientů. Je jen otázkou času, než jim dojde trpělivost a Marcela bude nucena za své chyby platit.

Děj románu se rozehrává ve chvíli, kdy Marcela nastupuje výkon trestu. Má strach, jak se dokáže s prostředím vězení vyrovnat. Přišla o svobodu, děti i lásku, pro kterou to všechno dělala. Respektování nových pravidel je pro ni velice těžké a s novou situací se vyrovnává špatně. Je jasné, že to není procházka růžovým sadem. Marcelu čekají tvrdé podmínky, kterým se musí přizpůsobit, aby přežila.

Příběh je vyprávěn v ich formě, takže působí hodně autenticky a hned od počátku vás vtáhne do děje. Marcela se ve vězení probírá vzpomínkami na svůj dosavadní život a zároveň popisuje pobyt ve vězení i vztahy mezi odsouzenými a dozorci. Tady jsem čekala, že autorka půjde víc do hloubky. Sice dokonale popsala poměry panující ve věznici, ale méně se už věnovala ostatním vězenkyním, jejichž osudy jen nakousla. Samozřejmě, je to příběh Marcely a jejího životního selhání, ale jsou to právě její souputkyně, které vězeňské prostředí doplňují a díky nimž by byl příběh mnohem víc pikantnější.

Kniha Nakresli mi vítr je napsána na základě skutečné události. Tím víc vás z něj bude mrazit, tím víc vás bude děsit představa, jak snadné je sejít ze správné cesty, když jste zaslepení láskou, pro kterou jste schopni udělat cokoli, byť je někdy cena nehorázně vysoká.

2 komentáře:

  1. Urcite to bude velice zajimava kniha, snad se mi nekdy dostane do ruky:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě :). Téma nenechá člověka chladným. Tady je vidět, jak snadno se dá dostat na šikmou plochu.

    OdpovědětVymazat