pondělí 11. ledna 2016

Madame Picasso

                                      

Životem slavného malíře Pabla Picassa prošlo mnoho žen. Jen jedna v něm však zanechala nesmazatelnou stopu. Eva Gouelová, dívka pocházející z prostých poměrů, která dokázala nemožné - změnila bohémského umělce v milujícího a empatického muže.

Eva přijíždí do Paříže, aby unikla životu, který pro ni naplánovali její prostí rodiče. Chtěla by proniknout do uměleckého světa. Dostává práci jako pomocnice kostymérky v proslulém Moulin Rouge. Zprvu jen štupuje punčochy a prádlo tanečnicím, díky své nekonfliktní povaze a talentu se dostává výš. Spřátelí se s hvězdou kabaretu, herečkou Mistinguett a poznává malíře Pabla Picassa. Ten sice žije s přítelkyní Fernande Olivierovou, ale hlavu mu dokonale pomotá právě Eva.
Začnou spolu žít a Picasso se po jejím boku stává novým člověkem. Zklidní se a touží po rodinném životě se svou milou. Rád by si Evu vzal za manželku. Jenže jak to už bývá, osudová láska je skoro vždy právě ta, která zůstává nenaplněná.

Eva Gouelová je ztělesněním ženy, již by chtěl mít doma asi každý muž. Něžná a nesmělá, zároveň neuvěřitelně ctižádostivá. Svému milenci je oporou, dokáže zmírnit jeho divoký temperament. Picasso ve svém životě bojoval s mnoha démony. Jedním z nich byl strach ze smrti. V jeho okolí až příliš často umírali lidé, ke kterým měl vztah. To, co cítil, dokonale vyjádřil ve svých dílech. Když se zamiloval do Evy, pár obrazů věnoval i jí.

Román vás provede světem umělců žijících a tvořících v Paříži první dekády 20. století. Picasso, Apollinaire, Gertrude Steinová - to je jen zlomek významných jmen Belle epoque. Kniha má pravou nefalšovanou francouzskou atmosféru, kterou ještě více umocňují fráze v tomto jazyce. Dokonale vystihují konkrétní situace. Z oslovení "ma jolie", kterým Picasso nazývá Evu, vás bude mrazit. Díky tomu je příběh neuvěřitelně sexy a nechybí mu erotický náboj. Zároveň je velmi křehký, dojemný a něžný i silný. 
Kniha není jen popisem jednoho osudového vztahu, je to také oslava lásky jako takové. Picassa známe všichni, jeho obrazy i bohatý milostný život. Eva nebyla příliš proslulá a skutečnost, že ji opravdu miloval, by zřejmě, nebýt této knihy, zmizela v propadlišti dějin. 

Napsat životopisný román není jednoduché. Autor se musí držet známých fakt, stejně tak by měl zapojit i svou fantazii a vdechnout postavám život. Popsat je tak, jak by skutečně jednaly, vystihnout jejich charaktery a napsat dialogy, které by mohly doopravdy říkat.
Anně Girardové se to povedlo. Vytvořila poutavý román, který přečtete jedním dechem. 



(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)





Žádné komentáře:

Okomentovat