pátek 12. června 2015

Hotýlek



Hotýlek za městem na svých pevných základech stojí od dob první republiky až do současnosti. Jeho věhlas proslavili manželé Leopold a Majka Mánesovi. 

Do popředí rodiny vystupuje Václav Mánes. Narodil se v roce 1942, v den, kdy byly vypáleny Lidice. Jeho otec zahynul, když běžel pro porodní bábu. Tato nešťastná tragická událost navždy poznamenala Václavův vztah k vlastním narozeninám.
I když mladé vdově při výchově syna pomáhali prarodiče Mánesovi, věděla, že otce mu nic nenahradí. Po manželově smrti se vdala ještě dvakrát, až to poslední manželství bylo šťastné a Václav kromě hodného otčíma získal i nevlastní sourozence.
Václav nikdy nejevil známky podnikatelského ducha, raději sportoval a opravoval auta.  Se svým nevlastním bratrem Oldřichem tvořil nerozlučnou dvojku. Jenže jak už to bývá, když se mezi kamarády postaví ženy a k tomu se přidá nějaké to nedorozumění, je po dobrých vztazích. Jisté události přímo osudově ovlivní osudy obou mužů a poznamenají je na celý život.

Kromě Mánesových v knize potkáváme i spoustu dalších lidí, kteří nějakým způsobem zasáhli rodině do života. Román je nejen barvitou freskou, plnou rozmanitých charakterů, ale také výpovědí o dobách, které náš národ poznamenaly a jichž je Mánesovic hotýlek němým svědkem.

Pokud máte rádi rodinné ságy, které mají široký časový záběr, bude se vám líbit i Hotýlek. Aleně Mornštajnové tento typ psaní sedí, o čemž jsem se přesvědčila už v první knize Slepá mapa. Autorčin styl se mi líbí, píše věcně, i když je v knize větší množství postav, dá se v ní lehce orientovat. 

(Za recenzní e-book děkuji nakladatelství Host)

Žádné komentáře:

Okomentovat