čtvrtek 18. června 2015

Tenkrát v ráji


Kniha vypráví osudy skutečného horolezce Josky Smítka, který stal ve své době legendou.
Jeho příběh sepsal Josef Urban, jehož proslavily knihy Habermannův mlýn nebo 7 dní hříchů.
I zde se dotkl tématu II. světové války, které je v jeho románech velmi časté.

Joska a jeho kamarád Heinrich, který je zároveň i vypravěčem knihy, milují hory. Jsou schopní trávit tam veškerý volný čas.
Oba se zamilují do stejné ženy. Vlasta Štáflová je spisovatelka a nadšená horolezkyně, která mladíkům učaruje. Má to jeden háček - Vlasta je vdaná. Od setkání v Tatrách Joska na ni nedokáže přestat myslet. Láska dvou mužů k jedné ženě bude velkou zkouškou pevnosti přátelství.

S příchodem okupace se z Josky stává psanec. Před nacisty se skrývá v milovaných horách, chce se vyhnout totálnímu nasazení.
Joska prožívá těžké chvíle. Nemá co jíst, pije čaj z jehličí a jeho jediným světlým bodem jsou myšlenky na Vlastu. Je rozhodnutý nepoddat se fašismu, což se pro něj stává osudným...

Román je čtenáři předložen v podobě Heinrichových vzpomínek na nejlepšího kamaráda Josku. Nechybí autorův poetický styl, který stojí za to vnímat a vychutnat si jej. Text v kapitolách je členěn do odstavců, celek pak působí jako byste sledovali film.

Kniha Tenkrát v ráji je zajímavým čtením hned z několika důvodů. Nejenže mapuje osudy reálné osoby, v tomto případě horolezce Josky Smítka, zároveň je svědectvím o těžké době v čase německé okupace. Na základě knihy se chystá také filmové zpracování, na které jsem hodně zvědavá.

Jste-li příznivci hor, zajímá vás historie naší země a máte rádi osudy skutečných lidí, Tenkrát v ráji je tip na čtení právě pro vás.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment)

Žádné komentáře:

Okomentovat