středa 29. června 2016

Dárek na rozloučenou



Někdy toho na vás život navalí docela dost. Dokážete to unést nebo se pod tou tíhou svalíte na zem a snažíte se to nějak přečkat? Melissa, stejně jako štěstí ve známé písničce, stojí na rozcestí a neví, kam se vydat. 

Čekají na ni nelehká životní rozhodnutí v soukromém i pracovním životě. Snoubenec ji požádal o ruku ve chvíli, kdy Melissa uvažuje o rozchodu. V té době také získává nabídku lepší práce. Aby toho nebylo málo, kontaktuje ji právník. Melisse předává dárek, který pro ni připravila její matka v době, kdy umírala na rakovinu. Deník je plný receptů, rad a vzpomínek na společné chvíle, kterých bylo tak málo. Melisse bylo teprve osm let, když maminka zemřela. Když se začte do deníku, vzpomínky začnou naskakovat samy. Prostřednictvím emotivního čtení Melissa poznává svou matku, sleduje boj se zákeřnou nemocí a zjišťuje, že jí deník zásadním způsobem mění život. Přehodnotí Melissa své rozhodnutí ohledně svatby?

Příběh je vyprávěn z pohledu Melissy i jejího otce a matky. I když je příběh smutný a velmi emotivní, nechybí v něm optimismus. V ději se střídají časové roviny - současnost a minulost. Poznáváme tak i Melissinu matku, bohužel v době, kdy je už nemoc v rozpuku a jí nezbývá moc času, který by mohla se svou holčičkou strávit. Své city vkládá do deníku, který pro dcerku píše. Je z něj poznat, jak moc je zoufalá, ale zároveň i statečná.

Současnost mapuje osudy už dospělé Melissy a jejího otce. I on si po smrti milované ženy prošel peklem. Snaží se dát do pořádku vlastní milostný život. Čeká i na něj ještě ta pravá láska?

Jak se vyrovnat s tragickou ztrátou? Je smrt tak všemocná, že dokáže přetrnout pouto mezi matkou a dcerou? A jak je to vlastně s genetikou? Může Melissa onemocnět stejně jako její maminka? O tom všem vypráví tento dojemný a křehký román. Možná u něj uroníte slzu, určitě vás ale přesvědčí o tom, jak pevná je vazba mezi rodiči a dětmi.

4 komentáře:

  1. To může být krásná kniha.... Vidím že máš rozečteného Ranhojiče. Jak se ti líbí? Já byla nadšená.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, Ranhojiče mám rozečteného už asi dva roky :-D.Čtu ho jako "éčko" spolu s dalšími tituly, když mám čas. Ale je krásný, výpravný a je tam toho víc než ve filmu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knížku jsem viděla v Neoluxoru a líbilo se mi její grafické zpracování, chvilku jsem uvažovala i nad koupí, ale nic jsem o ní nevěděla, tak jsem neriskovala, teď o ní docela hodně uvažuji, snad v příštích nákupech :)
    Užívej sluníčka

    OdpovědětVymazat
  4. Zní to moc lákavě. Asi do toho půjdu a knížku seženu. Přeju krásné prázdniny :).

    OdpovědětVymazat