pátek 3. června 2016

Romance, která není tuctová


Říkáte si stejně jako já, že jste už dlouho nečetli historickou romanci? Takovou, která by vás nadopovala tou správnou dávkou romantiky, ale přesto nebyla tuctová? Zkuste Panství Edenbrooke.



Sedmnáctiletá Marianne Daventryová žije s ráznou babičkou v lázeňském městě Bath. Marianne je tichá dívka, i když poněkud tvrdohlavá, což jí ztěžuje postavení ve společnosti, v níž se od mladých dam očekává především poslušnost a oddanost. Ona sama čelí nezvanému, až příliš dotěrnému nápadníkovi, proto vítá možnost odjet na venkovské panství Edenbrooke. Momentálně tam pobývá její dvojče, sestra Cecily. Marianne se na ni těší a radost jí nezkalí ani babiččin příkaz, aby se na Edenbrooke naučila způsobům hodných dámy, jinak se nedočká dědictví.

Ještě než se Marianne na venkov dostane, kočár, v němž jede se služebnou Betsy, přepadne lupič. Rozrušená Marianne se v blízkém hostinci snaží vyhledat pomoc. Setkává se mladým mužem, který na ni nezapůsobí právě nejlépe. A co teprve až zjistí,že oním protivou není nikdo jiný než Phillip, syn její hostitelky…

Čekáte romantiku? Máte ji mít v té nejčistší podobě. Marianne se do Phillipa zamiluje, i když si to nechce přiznat. Navíc je tady její sestra Cecily, která si ho má brát. Komplikací tedy máme víc než dost. Marianne si v milostných vztazích neví rady, je nesmělá, nezkušená a naivní. Její cesta za štěstím nebude snadná, o to víc si ji užijte vy, čtenáři.

Julianne Donaldson napsala historickou romanci, jež má kořeny ve staré dobré Jane Austenové. A tu my romantici tolik milujeme. Máte-li ji načtenou, možná vám Panství Edenbrooke připomene její knihy. Možná najdete jistou podobnost mezi Phillipem a panem Darcym. V každém případě si přečtete historickou romanci, která je velice osvěžující a nechybí v ní ani pár humorných scén.

Byla jsem velmi překvapená, když jsem zjistila, že autorka pochází z USA. Považte - Američanka, která píše o staré dobré Anglii. Trochu drzost, že?
Nebojte se, vůbec nic nepoznáte. Julianne Donaldson perfektně vystihla atmosféru anglického venkova georgiánské Anglie.

Nařaste krinolíny, načechrejte lokny, nechte zapřáhnout kočár. Jane Austenová je zpátky a s ní i doba smluvených sňatků, tanečních slavností a pozvánek na odpolední čaj.

(Za recenzní e-book děkuji knihkupectví Neoluxor)

Žádné komentáře:

Okomentovat