pondělí 1. května 2017

Louskání v dubnu


Duben je za námi, jaro za dveřmi, a já můžu rekapitulovat přečtené knížky. Nějaké slabší to bylo na můj vkus. :-) Ale zase jsem přečetla pár hodně dobrých kousků.

Sbohem, Piccadilly: Za války, 1914: Nová sága z pera autorky série Dynastie Morlandů. Je to čtivé, ale pokud znáte Morlandovy, tak vám to asi bude trochu trvat. Mně se zpočátku Morlandi do toho pořád pletli, takže mi trvalo, než jsem se do toho dostala. Ale pak mě knížka pohltila. 

Proč jsme se rozešli: Přečetla jsem si ji, i když nejsem cílová skupina. Ale ráda si čas od času přečtu knížku pro teenagery. Nebylo to špatné, akorát moc ukecané. Těch odkazů na filmy bylo moc, ale to přijde divné asi nám tady, kdyby americká mládež četla o někom, kdo odkazuje na staré české filmy pro pamětníky, taky by asi nechápali. Jinak jsem si celou dobu říkala, proč je Min tak rozzlobená a na konci jsem pochopila. Ten byl drsný. Chválím grafickou stránku, ty ilustrace k tématu jsou kouzelné.

Můj dědeček by mě popravil: To bylo hodně emotivní čtení. Schindlerův seznam jsem viděla několikrát a pokaždé doufala, že Amon Göth nebude tak krutý No, byl, jak víme. Jennifer to nemá jako jeho vnučka vůbec jednoduché, musí se s tímto faktem vyrovnat, stejně tak jako s tím, že ji matka dala k adopci. Více v recenzi.

Zahradnictví: Jak to bylo před Pelíšky? O tom volně vypráví trilogie Zahradnictví. Měla jsem tu čest psát na knížku recenzi. Zpočátku jsem s Pelíšky srovnávala, ale to se nedá, je to trošku jinak. Jak? Přečtěte si sami, stojí to za to.

Sestry B.: Některé věci jsou vylíčeny přesně jako ve filmu F. Renče, něco nového jsem se i dozvěděla - třeba že F. Kožík byl spolu s dalšími spisovateli a novináři v Katyni. Co se týče sester B. - Lída byla vylíčená jako sobecká a sebestředná, což ji činilo dost nesympatickou, byť mi jí bylo i líto - hloupá, naivní husička. /Nebo ne? ;-)/ Víc sympatií měla určitě Zorka a otec.

Žízeň: Milovaný Harry Hole je zpátky. Pecka!!! Posledních sto stran jsem doslova ani nedýchala. A naivně jsem si myslela, že jsem na to tentokrát přišla, ale houby. Nesbo mě zase rozsekal. Žízeň uhašena, ale jen tak napůl, už teď chci další holeovku :)

Takoví jsme byli: Jééé, tak to bylo, jak říká Tonda v Chalupářích, "ňumláníčko". To se mi moc líbilo, námětem mi to připomínalo Kde končí duha (nově vyšlo jako S láskou, Rosie) od Cecelie Ahern, tam se dva hlavní hrdinové taky pořád míjeli. Líbil se mi autorčin nápad orámovat příběh různými pozvánkami.

Jmenuji se Lucy Bartonová: Tak to byla taková jednohubka o rodinných vztazích. Mohla jít ale víc do hloubky, klouzalo to jen tak po povrchu. V podstatě o té rodině nic moc nevím. Autorka za knížku dostala Pulitzerovu cenu - no nevím, podle mě to zas až tak výjimečné nebylo.

Letní host: Krásně napsané, cítila jsem z toho atmosféru Ruska i beznaděj lidí, kteří spolu nemůžou být. Více v recenzi.

Léto, kdy jsme se potkali: Sympatický YA románek, dobře se četl. Přímo stvořený na horké líné letní dny.

Návrat do kavárničky v Kábulu: První díl se mi hodně líbil. Jsem ráda, že vyšlo i pokračování a já se dozvěděla, co bylo se Sunny, Jasmínou a ostatními hrdiny dál. 

Kluk z kostek: Skvělé, dojemné a poučné. Akorát Alex (vypravěč a otec, jehož synek je autista) byl větší část knihy na přesdržku, ale pak si to vylepšil.

Pod povrchem: Vydržela jsem do půlky, pak jsem to zase musela přeletět. Moc ukecané, moc americké, moc všeho. Něco podobného jako Manželské nehody. Hodně nesympatický manžel hlavní hrdinky a hlavně moc řešení všemožných pocitů.

Dívka v ledu: Super!!! Neskutečně čtivé, bez hluchých míst, pěkně to odsejpalo. A Erika se mi líbila hodně, připomínala mi Sagu Norenovou z Mostu.

Navždy a věčně: Další YA román. Poctivě číst jsem vydržela do půlky, pak mi to přišlo už zdlouhavé. Jinak chválím skvělý námět.

Byla jsem tu: Citlivě zpracované téma sebevražd a psychických problémů. YA román, tentokrát dost vyzrálý. 

Tak a to je celé dubnové louskání. Jestli máte pocit, že v přečtených chybí knížky, na které jsem teď v dubnu zveřejňovala recenze, tak zrak vás nešálí. Konečně jsem se dostala k uloženým konceptům a postupně je dávám na blog. 
Jestli vás něco zaujme a vyberete si tip ke čtení, bude to fajn. :-)


4 komentáře:

  1. Přečetla jsi toho vážně hodně :) Z tvého výběru jsem četla Dívku v ledu, ta mě trochu zklamala a naopak skvělou Byla jsem tu :) Hezké čtení i v květnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :). Na tu Dívku jsem četla hodně negativních názorů. Uvidíme, jaký bude Noční lov.

      Vymazat
  2. Knihomolko,
    to je tedy uctihodný čtenářský seznam za jeden měsíc!
    I když to asi máš v rámci práce.
    Já zrovna včera dočetla za duben jen knihu Před pádem.
    A přesně jak píšeš, četla se mi ztuha a takový konec jsem tedy opravdu nečekala :-o
    Díky za další tipy !

    OdpovědětVymazat
  3. Já takhle čtu běžně, toto je ještě docela slabota :-D.

    OdpovědětVymazat