středa 23. března 2016

Poledne u Tiffanyho

                                            


Jaká lampa by měla zdobit váš příbytek? Pokud milujete luxus a máte nějakou tu kačku na vyhazování, tak by to měla být ta od Tiffanyho, která byla ve své době žádaný produkt. Vlastně i dnes jich najdete nepřeberné množství. Kdo však navrhl originál? Byl to sám Tiffany? Až po letech se zjistilo, že návrh pochází z rukou Clary Wolcottové, nenápadné a skromné mladé ženy, která jednoho dne zaklepala u dveří Tiffanyho kanceláře...

Píše se rok 1888 a Clara spolu se svou sestrou Josie kráčí Manhattanem vstříc své nové práci. Clara doufá, že uspěje u Tiffanyho jako designérka a Josie se ráda přiučí novým věcem.
Jenže společnost na konci 19. století není vůči ženám příliš tolerantní. Podle tehdejších pravidel jim nepřísluší pracovat, ale vdát se a vychovávat děti. Clara si musí svou cestičku vyšlapat a tvrdě za to platí. Veškerý volný čas věnuje práci, pod kterou nesmí být podepsaná. Navíc se do ní její zaměstnavatel zamiloval a Clařin nezájem pro něj není překážkou.
Clara je ovšem houževnatá žena, která si jde za svým snem bez ohledu na to, jak těžké to pro ni bude.
A opravdu to vůbec nemá jednoduché. Dočká se úspěchu i osudové lásky?

Velkou oporou je Claře rodina. Sestru Josie má u sebe, s matkou a ostatními sestrami si pravidelně píše. Navzájem se informují o všem, co se v jejich životech událo. Právě tyto dopisy, které si ženy Woolcotovy mezi sebou píší, román skvěle doplňují. Součástí jsou také deníkové zápisky Louise Tiffanyho, ve kterých se svěřuje se svou vášní ke Claře. Román je o to víc autentičtější a vy si můžete udělat o hrdinech obrázek sami. Věřte, že Louis Tiffany, byť oplývá bohatstvím, si příliš mnoho vašich sympatií nezíská. Kdo by si taky oblíbil ješitného cholerika s násilnými sklony?

Román Poledne u Tiffanyho je nádherný román, do kterého se okamžitě zamilujete. Čte se lehce, vklouznete do něj jako do oblíbených papučí. 
Je to barvitý příběh plný emocí, lásky, vášně a umění. Přímo si říká o zfilmování. Zároveň podává pohled na životní úděl žen na přelomu 19. a 20. století.

Další skvělý příběh z edice životopisných knih, které vydává nakladatelství Metafora. Přímo vás nutí vyhledávat si další doplňující informace a fotografie k dané knize, takže si dále rozšiřujete své znalosti.

Tuhle povedenou edici s úžasnými knihami s ještě úžasnějšími obálkami vřele doporučuju!!!

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)

2 komentáře:

  1. Tahle řada od Metafory je super a i tahle kniha vypadá parádně :) A je fakt, že o Tiffanym nevím skoro nic - a ráda bych to někdy napravila. Takže doufám, že mi tahle kniha v blízké době zkříží cestu :)

    OdpovědětVymazat
  2. O téhle řadě jsem nevěděla, ale životopisy mám opravdu ráda, takže se po ní určitě poohlédnu. A už tahle kniha se mi podle recenze líbí. Díky za další tip na kvalitní čtení.

    OdpovědětVymazat