čtvrtek 17. března 2016

Dobrodružství jako smysl života



Pamatujete si ještě Dívku, která spadla z nebe? Statečnou Marian Sutrovou, anglickou odbojářku, která působila ve Francii? Přestála zatčení gestapem i drsný pobyt v koncentračním táboře. A teď je zpátky.

Marian se po prožitých útrapách vrací zpátky do Anglie. Čeká ji rekonvalescence a zapojení do běžného života. Vůbec to nemá jednoduché. Zatímco Marianino okolí doufá, že se přizpůsobí a rychle zapomene, její hlava je plná vzpomínek na krušné chvíle. A vy to máte naservírováno se vší parádou. Asi budete chvílemi v ději tápat, stejně jako já, to než si zvyknete na autorův styl psaní. Míchá minulost a současnost, z letmých útržků vzpomínek tak získáváte obrázek o dívčině utrpení.

Marian se chvíli chová jako hodná holka. Vdá se za bývalého pilota Alexe Wallcotta, ale nezvládá nudnou šeď všedního života. Dozvuky druhé světové války pomalu mizí v dáli, ale nad světem visí nová hrozba – válka studená. Marian přijímá nabídku britské tajné vojenské organizace a stává se špiónkou.

V tu ránu se román, který se původně tvářil jako psychologický, mění ve slušný špionážní příběh plný atomových bomb, tajných operací a agentů. A taky mileneckých vztahů a sexu, čehož si půvabná špiónka užívá plnými doušky. Ale i pro ni platí, že co je v domě, není pro mě. Když osobní vztahy převálcují ty pracovní, je hned zaděláno na malér mezinárodní velikosti.

Simon Mawer je obdivuhodný spisovatel, jehož romány jsou neskutečně čtivé. Ať už v nich zabrousí do historie nebo zkoumá vědecký svět, vždy jsou zárukou, že se vám do rukou dostala kvalitní četba.
Patří sem i Provazochodkyně. Není jen sondou do života ženy, která se musí přizpůsobit měnící se době, ale také pohledem do světa tajných služeb, kam se normální smrtelník nikdy nedostane.

Musím přiznat, že Dívka, která spadla z nebe se mi z obou románů o Marian Sutrové líbila víc. Nic to však nemění nic na situaci, že Provazochodkyně jí slušně šlape na paty. No a já se už těším, až si od Simona Mawera zase něco přečtu.

2 komentáře:

  1. Od tohoto autora jsem jeste nic necetla, ale Divka, ktera spadla z nebe mne uz nejakou dobu laka :-)

    OdpovědětVymazat
  2. On se čte fakt dobře. Každá jeho knížka je čtivá. Hlavně je výborný v tom, že dokáže zpracovat různá témata, a pokaždé opravdu poctivě.

    OdpovědětVymazat