neděle 17. ledna 2016

Myšky v kuchyni

                                                
                                   

Říká se - chcete-li rozesmát Boha, vyprávějte mu o svých plánech do budoucna. Vy si myslíte, že všechno půjde podle vás, ale život může někdy překvapit.

Kuchařka Anna má svůj život nalinkovaný. Po porodu dítěte se hodlá s rodinou přestěhovat do Provence ve Francii. Bohužel, život s ní má jiné úmysly. Anně a jejímu manželovi Tobiasovi se narodí těžce postižená dcera Freya. Lékaři jsou ohledně jejího zdravotního stavu skeptičtí, Freya se nebude vyvíjet mentálně ani fyzicky. Tobias je přesvědčený, že by s Annou měli začít nový život bez dcery, kterou chce nechat v ústavu. Ale Anna Freyu nedokáže opustit. Vysněnou Provence mění za rozpadlý statek na samotě kdesi na jihu Francie pod Pyrenejemi. Vztah ryze praktické Anny a bohémsky založeného umělce Tobiase projde řádnou zatěžkávací zkouškou. Nejenže musí dát do pořádku nové obydlí, které je plné myší, ale hlavně se musí vyrovnat s novou životní situací. Zůstane Freya s nimi? Život na drsném francouzském venkově vás buď zabije, nebo zocelí. A překvapivě je to právě Freya, která oběma změní nazírání na svět.

Zpočátku román působí velmi ideálně. Anna se připravuje na porod, plánuje si nové bydlení. Když se Freya narodí, všichni ji přesvědčují, aby se vzdala. Ze všech nejvíc je to právě Tobias, umělec a bohém, kterému se postižené dítě do jeho světa jaksi nehodí.
Anna odmítá, na dítě čekala dlouho a věří, že Freya i přes své postižení rodinu stmelí.

A co na rodinu čeká ve Francii? Jste-li naladění na idylickou atmosféru francouzského venkova, rázem budete vyvedení z omylu. Nehostinné prostředí větrného kraje nedává příliš možností k rozletu. Zanedbaný dům plný myší, zahrada s půdou, v níž nejde nic vypěstovat a sousedé, kteří na vás nekoukají moc přívětivě. Buď z toho vytěžíte maximum nebo se s pláčem vrátíte domů. Jak se rozhodla Anna? Je houževnatá a silná osobnost, nástrahám nového života se staví čelem. Ale i na někoho takového toho může být někdy až moc. Vydrží nebo ji přemůžou pochybnosti o tom, co dělá, které na ni posléze dolehnou?

Myšky v kuchyni jsou křehkým, ale zároveň silným románem o přežití, mateřské lásce a o hledání té pravé životní cesty. Jedná se o částečně autobiografický příběh, autorka čerpala ze svého života a napsala nezapomenutelný román, který vás dojme.

3 komentáře:

  1. To může být moc hezké čtení. A ta obálka je nádherná.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za recenzi. Po dlouhé době kniha, co mě podle recenze zaujala. Jdu rezervovat v naší knihovně a už teď jsem moc zvědavá, co mi čtení přinese.

    OdpovědětVymazat
  3. Já doufám, že se bude vám oběma líbit. Vypadá to na první pohled jako lehčí oddechovka z francouzského venkova, ale opak je pravdou. Přeju hezké počtení.

    OdpovědětVymazat