čtvrtek 16. dubna 2015

Prořezávání zoubků


Jaké je to být rodičem? Kdo děti nemá, asi si představí idylku jako z reklamy. Milující partner a ukázkové miminko, které se neustále směje. Pláč? Kakání? Nervy nadranc? To už do naší reklamy nepatří.
Tak jaká je vlastně skutečnost? Ten kdo děti má, tak ví, že se od reklam hodně liší. Někdo si rodičovství vychutnává, jiný to sám zvládá jen horko těžko a potřebuje oporu přátel nebo berličku v podobě internetu.

Román Prořezávání zoubků  se točí kolem party rodičů malých dětí, kteří se pravidelně scházejí se svými  malými ratolestmi.
Jedna z matek, neurotička Nicole, všechny pozve, aby společně strávili prodloužený víkend na venkově. Bude se tmelit kolektiv! Děti si to užijí a jejich rodiče budou mít možnost blíže se seznámit.
Jak už to však bývá, taková akce dokáže s lidmi zamávat a taky prověřit charaktery...

Kromě Nicole, která trpí obsedantně kompulzivní poruchou, je jedním z rodičů také Rip. Svému synovi supluje otce i matku zároveň. Je ženatý, ale jeho partnerka upřednostňuje kariéru. Rip je jediným otcem ve skupince, kam patří také lesbický pár Susanna a Allie, excentrická Tiffany a nejistá Leigh.
Máme tady opravdu pestrou nabídku lidských povah a vy si můžete vybrat, kdo z nich je vám nejsympatičtější.  Já nad touto otázkou přemýšlela dlouho, asi celou dobu, po kterou jsem knížku četla. Ve finále jsem si oblíbila Leighinu chůvu Tenzin, která pochází z Tibetu a v USA čeká na azyl pro sebe i zbytek rodiny. I když se snaží nevystupovat do popředí, stává se pro všechny jakýmsi "uklidňovačem".

Mentalita Američanů je jiná než ta naše. Zatímco Češi jsou spíše upjatí, důvěrné přátelské vztahy moc nepěstují /cizinci nás vidí tak, že přátelskost končí s prahem našeho obydlí/, Američané jsou pravým opakem. Pořád něco řeší, rádi debatují a jsou schopni jeden druhého rozebrat do poslední mrtě. Stejné je to i v tomto příběhu, kdy je upřímnost některých zúčastněných spouštěčem mnoha nepříjemných situací.  
Výchova dětí - to je kapitola sama pro sebe. Americká výchova je velmi volná, tělesné tresty nepřípustné a zvýšení hlasu se toleruje jen v případě ohrožení života. A v téhle knížce je to tedy hodně znát. Napadlo mě, jaká by knížka byla, kdyby se odehrávala v našich reáliích.

Prořezávání zoubků poukazuje jak na aspekty rodičovství, tak i na společnost jako takovou. Kdy je člověk zralý a způsobilý k tomu, aby založil rodinu?  Na to se jednoznačně odpovědět nedá, ale díky této knížce aspoň poznáte, že v tom nejste sami.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino)




Žádné komentáře:

Okomentovat