Pečené čaje jsou hitem už dlouho. Internetem kolují různé verze, které se dají upravit podle chuti a sortimentu každého konzumenta.
Tyhle čaje jsou skvělé, když venku řádí pořádná sibérie. A pokud si je okořeníte, máte vánoční atmosféru raz dva vytvořenou třeba v polovině září, jako já :-)
Letos jsem pečený čaj dělala poprvé. Doposud jsem měla tu čest ochutnat pečený čaj kupovaný, který byl úžasný, jenže drahý. Malá sklenička o obsahu 0,55 ml, která se sice dá zalít dvakrát, stála cca 30 Kč.
Dnes ráno nám v práci voněl domácí pečený čaj, který dělala naše šéfová. Byl jedním slovem úžasný (a ne proto, abych si šplhla :)), prostě krásně voněl a hřál.
Hned o pauze jsem letěla do obchodu koupit ovoce a odpoledne doma pekla.
Inspirovala jsem se receptem z webovek vareni.cz.
Na tomto receptu je skvělé, že si ho můžete upravit podle vlastní chuti a toho, jaké ovoce zrovna máte. Já dala hrušky, jablka, švestky a zavařené ostružiny.
Protože jsem "skořicová", nešetřila jsem kořením: perníková směs, skořice mletá i celá, kardamon, badyán a hřebíček.
Dále jsem na směs nasypala citronovou kůru, cukr krystal i vanilkový a přidala trochu medu.
Vše jsem měřila stejně jako král Já První ve známé pohádce - přiměřeně, přiměřeně.
Po upečení jsem směs nalila do skleniček, ještě předtím jsem dala pryč celou skořici, badyán a kardamon.
před pečením - hrudka nahoře je med :) |
v troubě během pečení |
ve skleničkách - po nalití musí být dnem vzhůru |
směs čeká na zalití |
Taky bych to měla jednou zkusit, láká mě to.
OdpovědětVymazatJe to hodně jednoduché na přípravu a hlavně - variabilní. Mám v plánu vyzkoušet variantu s pomeranči.
OdpovědětVymazatTak tohle je GENIÁLNÍ!! Miluji pečené čaje :)
OdpovědětVymazatTaky jsem uz zkousela a je to lahudka, kolegyne v praci byly nadsene, kdyz jsem donesla jako ochutnavku :-)
OdpovědětVymazat