neděle 17. srpna 2014

Mango, láska a kari


Wali pracuje jako manažerka ve firmě, která distribuuje hračky. Jejím velkým přáním je otevřít si e-shop s indickým kořením. Vnitřně cítí, že ji její práce neuspokojuje tak, jak by se slušelo. Její dlouholetý vztah s přítelem Viktorem ustrnul  na mrtvém bodě a ona ví, že je na čase začít novou životní kapitolu.
Nemá sice žádné bližší zkušenosti s indickou kuchyní, je tady však výborná kamarádka Oli, která s Wali prožívá všechno dobré i zlé, a taky Shahid, Pákistánec, žijící už léta v Praze, kde vede obchod s kořením a exotickou zeleninou.
Wali se u Shahida učí poznávat indickou kuchyni, ke které dříve blízký vztah neměla. Seznamuje se nejen  s exotickými přísadami, které činí jídla tak chutná a specifická, ale také blíže poznává Shahida. Je možné, že se do něj zamilovala? Podaří se jí otevřít vysněný obchůdek? A jak to nakonec dopadne s dosavadní prací a s Viktorem? O tom vypráví knížka Mango, láska a přátelství


Mám ráda knížky z "moťácké" edice Příběhy psané s chutí a zároveň nevyhledávám knihy, jejichž hrdinky se zamilovávají do exotických cizinců. Pár jsem jich sice přečetla, ale vždy jsem si ťukala na čelo, jestli jsou ty holky, s prominutím, normální, protože to skoro nikdy nedopadlo dobře.
Byla jsem tedy zvědavá, jak se toto citlivé téma vyvrbí v téhle knížce.
Je napsaná čtivě, příběh vypráví přímo Wali. V knížce se snoubí láska, přátelství a vášeň pro exotickou kuchyni. 
Wali má můj obdiv, že se dokázala vymanit ze zajetých kolejí stereotypního života a šla za svým vysněným cílem, ke kterému vedlo hodně překážek.
Ani s tou láskou to nebylo příliš jednoduché, nemyslete si, že byla hned ruka v rukávě. :-) No, ale o tom si už přečtete sami.

Mně osobně se knížka líbila nejen pro příběh, který není tím klasickým "Bez dcerky neodejdu". Nechybí v něm ani recepty na typická indická jídla, které jsou psány opravdu s chutí, člověk má nutkání je hned vyzkoušet.
Líbil se mi i popis způsobu, jakým Indové jí. Placky, které jsou nezbytnou součástí indické kuchyně, srolují do misek a těmi si jídla nabírají. Příbory nemají šanci. :-)
Moc ráda bych navštívila nějakou typickou indickou restauraci a tenhle způsob si vyzkoušela.
Máte-li rádi knížky, ve kterých se to hemží dobrým jídlem nebo rádi vaříte a zkoušíte nové recepty, je tahle knížka s půvabnou obálkou určená právě vám.

(Za recenzní výtisk děkuji autorce)

3 komentáře:

  1. Pěkná fotka, hezký nápad. Název mi připomněl Jíst, meditovat, milovat, ale netušila jsem, že to je od české autorky. Teda jestli jsem to dobře pochopila. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. ta fotka nahore je fakt super a originalni! :) a knizka vypada zajimave, premyslim o ni uz nejakou chvili :)

    OdpovědětVymazat
  3. A to jsem na ni brala obycejne koreni z Kauflandu: -D diky. Knizka je fakt fajn.

    OdpovědětVymazat