pondělí 4. srpna 2014

Kuchařka Illustrovaného týdenního zpravodaje

Píše se rok 1935. Nad společností visí hrozba hospodářské krize a nejedna hospodyně přemýšlí, z čeho bude vařit tak, aby jídlo bylo vydatné, nasytilo všechny a moc nestálo.
Žádné strachy, je tady Kuchařka Illustrovaného týdenního zpravodaje. 
Sebrané recepty, ze kterých i méně zdatná kuchařka dokáže uvařiti poživatelný pokrm... :-)



Tak tuhle lahůdku jsem našla v knihovně po babičce už hodně dávno a je to jeden
 z nejcennějších kousků, co mám. Knížka je bez obalu (byl takový modrý, pogumovaný), chybí prvních několik stránek, ale to vůbec nevadí. 
Recepty jsou opravdu jednoduché, součástí jsou popisné obrázky. Jedná se o sebrané recepty, něco jako dneska vydává Apetit :-). Kapitoly jsou rozděleny podle typu receptů - masité, dezerty, bezmasé, apod.
Zajímavou kapitolou je seznámení s různými druhy stolování. Co má paní radová dělat, když pozve paní lékárníkovou na kávu. 
Některé recepty jsem zkoušela, třeba falešnou želví polévku, což není nic jiného než nastrouhaná mrkev podušená na másle, ochucená maggi nebo vegetou. Vývar je zahuštěn krupicí. Tuhle polévku znám od dětských let, aniž bych věděla, že je to ta falešná želví
:-).
Častou součástí těchto dobových receptů je Vitello, což byl ve své době známý margarín,
který se vyráběl v Křešicích u Děčína.

Jsem ráda, že mám tuhle úžasnou kuchařku v knihovně. Je v poměrně dezolátním stavu, což jí na půvabu neubírá. Je vidět, že se z ní při přípravě jídel čerpalo hodně. A tak to má být. :-)


2 komentáře:

  1. Recept! Ukázku! Miluju tyhle starý knihy, taky mám nějaké kuchařky (ale ještě jsem podle toho nevařila), ale jen víc a houšť! :-)

    OdpovědětVymazat