pondělí 5. května 2014

Dopisy z ostrova Skye



Příběh plný lásky psaný v dopisech se odehrává během dvou bouřlivých válečných období světové historie.
Píše se rok 1912. Na malebném skotském ostrově Skye žije básnířka Elspeth Dunnová. I přesto, že jí vyšlo několik úspěšných knih, nikdy neopustila svůj domov. A nikdy by jej snad ani neopustila, kdyby jí jednoho dne nepřišel dopis z daleké Ameriky. Napsal jej mladík jménem David, kterého Elspethina tvorba velice oslovila. Zprvu přátelská korespondence se nenápadně mění v milostný vztah. Jenže propuká první světová válka. Elspeth překoná svůj strach a přijíždí do Londýna, aby se s Davidem sešla, ale osud jim dopřeje pouze krátké setkání.
V roce 1940 nachází Davidovy dopisy Margaret, Elspethina dcera. Vůbec netušila, kdo je její matka, že psala básně a dopisovala si s nějakým Davidem. Chce přijít matčinu tajemství na kloub a na vlastní pěst se vydá po stopách dávných dopisů...
Miluju romány, které jsou psány formou deníků nebo dopisů. A miluju romány odehrávající se v mé milované Anglii. Skotsko - to bylo lákadlo největší. 
Zklamaná jsem nebyla, knížka se četla skvěle. Trochu mi připomněla jiný úžasný román v dopisech, Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů.

3 komentáře:

  1. Tuto knihu bych si také moc ráda přečetla! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky bych si jí moc ráda přečetla, už jen kvůli tomu Skotsku, což je jedna ze zemí mého srdce. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu stojí za přečtení, nádhera. Úplně jsem koukala, že něco tak typicky anglické napsala vlastně Američanka, jak se jí podařilo dokonale vystihnout dobovou atmosféru. A díky i překladatelce, která ji dokázala zachovat i nám čtenářům. Mně určitě.

    OdpovědětVymazat