čtvrtek 12. července 2012

Třináct relikvií


Co mají společného starý rezavý meč, červený plášť, koňská ohlávka nebo starý brousek či podnos? Spolu s dalšími předměty tvoří třináct relikvií, které za doby krále Artuše pomáhaly chránit svět od démonů. Jejich historie sahá daleko do minulosti před dvěma tisíci lety, kdy byly shromážděny a rozděleny mezi třináct strážců. Ti je měli chránit a nedopustit, aby byly předměty spolu. Pokud by se tak stalo, jejich ohromná síla by dokázala otevřít předěl mezi démony a naším světem.
Během druhé světové války se tyto relikvie dostaly mezi třináct dětí, které byly na anglický venkov evakuovány během bombových útoků na velká města. Bylo jim dvanáct let, svůj život braly jako dobrodružství, takže se nijak nedivily tomu, když jim jeden starý, jednooký žebrák magické předměty rozdal a určil děti za jejich strážce. 
Mezi tyto děti patří i Judith Walkerová. Uplynulo již sedmdesát let od jejího zasvěcení relikviím. Jedna z nich, starý rezavý meč, je pečlivě ukryt v útrobách Judithina domu. Stará žena by mohla v poklidu žít, jenže zjistí, že kdosi nemilosrdně vraždí staré lidi. Jejich smrt vypadá jako nešťastná náhoda, ale opak je pravdou. Judith v obětech poznala své souputníky z dětství a je jí jasné, že se děje něco nekalého. Je jí jasné, že ani ona svému osudu neunikne. Je tady ještě jedna věc, kterou je třeba udělat, ochránit tajemný meč.
Jednoho dne je Judith Walkerová na ulici přepadena, pomocnou ruku jí podává bankovní úřednice Sára Millerová, která jde náhodou kolem. Nabídne ženě nocleh a tím rozjíždí největší dobrodružství ve svém životě.
Ani Judith neunikne násilné smrti, předtím poprosí Sáru, aby meč doručila jejímu synovci Owenovi, který se má stát strážcem.
Sára a Owen musí ochránit meč a zabránit tomu, aby relikvie byly pohromadě. Sára zjistí, že meč má podivnou sílu a čímsi ji přitahuje... Je i ona předurčena k tomu, aby se stala strážkyní relikvií? A podaří se zabránit průniku zlých démonů do lidského světa? 
Román Třináct relikvií je napínavý, tajuplný, místy děsivý, velmi čtivý příběh. Poznáváme kladné hrdiny, bránící lidský svět, jejich silné stránky i slabé chvilky - například, když Sára pozvedne meč a zjistí, že má díky němu neuvěřitelné schopnosti. Máme tu čest i se záporáky, pořádně drsnými a nelítostnými, díky nímž je  kniha doslova prosáklá krví. Někdy jí bylo až moc, říkala jsem si, jestli se v tom autoři nějak moc nevyžívají :-). Když mi kniha přišla, měla jsem zrovna dost práce, ale čas na čtení jsem si našla, dokonce jsem se do čtení natolik zabrala, že jsem nevnímala nic a nikoho kolem sebe. Slabší nátury by asi mohlo vyděsit popsané násilí, kterého se zloduši na nebohých strážcích dopouštěli, každopádně celkově je román čtivý. Téma, které už bylo zpracováno víckrát, je tady pojato zase trošku jinak. Koho by napadlo, že by legendární Artuš mohl bránit svět před zlovolnými démony? Michaela Scotta znám jako autora knih o nesmrtelném Nicholasu Flamelovi, které se mi hodně líbily. Byla jsem tedy zvědavá i na Třináct relikvií a musím říct, že tenhle "mysteriózní napínák" mé očekávání splnil.

(Recenze pro Knižní klub)

3 komentáře:

  1. Wau,úplne ma to zaujalo...čím viac záporakov tým lepšie :D Od Scotta som tiež čítala Nesmrtelného alchymistu, ale trošku ma to sklamalo, bolo to pre mna už trošku detské :D

    OdpovědětVymazat
  2. No já se vážně nemohla odtrhnout, zabrala jsem se do toho tak, že mě vylekal vlastní manžel, když na mě promluvil :). Alchymista se mi líbil, v té době jsem pracovala na dětském oddělení, takže jsem měla takové období, kdy jsem chtěla vědět, co se mezi mládeži čte. Vlastně to zjišťuju pořád, protože se čas od času do dětských knížek pouštím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá velmi zajímavě, mám ráda napínavé, čtivé knihy, takže si jí brzy pořídím a přečtu. Přiznám se, že od autora jsem před lety něco asi četla, ale už si to příliš nepamatuju, ale ráda poznám nové knihy. :-)

    OdpovědětVymazat