středa 11. července 2012

Obrázkový slovníček- angličtina pro děti

Slovníky...nezbytný doplněk učebnic cizího jazyka. K dostání jsou v nejrůznějších formách. Oblíbenými se staly internetové verze, které jsou ideální, když si chcete narychlo přeložit něco z internetu. Klasické tištěné slovníky však nenahradí. Tyto si můžete kdykoli vzít do ruky, listovat v nich,  hledat potřebná slovíčka nebo si je prohlížet jen tak. Slovníky jsou různé - velké či kapesní, mnohdy s názornými ilustracemi. Některé jsou určeny přímo dětem, jeden takový mám právě před sebou.
Nejčastější cizí jazyk, který se dnešní děti ve školách i školkách učí, je angličtina. Právě těmto malým studentíkům, kteří se angličtinu učí, je určen Obrázkový slovníček - angličtina pro děti. Obsahuje více než 1111 slovíček a spoustu nádherných obrázků, které pomáhají vysvětlit význam jednotlivých slov.
I když je formát tohoto slovníku netradiční - není to kapesní vydání, formát knihy je téměř totožný s velikostí papíru A4, vůbec to nevadí. Naopak. Děti si v knize mohou listovat, učit se slovíčka podle abecedy nebo i napřeskáčku. Každé slovíčko má svůj obrázek, ilustraci, která pomáhá malým dětem pochopit jeho význam. Nechybí také rozdělení slovíček, které mají např. význam nadřazený (ovoce, zelenina, tělo, atd.). Takže se děti naučí i názvy jednotlivých druhů, které do těchto skupin patří. Nechybí ani anglická abeceda a číslovky, výslovnost fotetických symbolů, tabulka zájmen a často užívaných slov. Milým překvapením pro mě byly i vlajky některých zemí, což ocení zejména milovníci zeměpisu.
Slovník je přehledný, srozumitelný jak dítěti tak i dospělému (předpokládám, že to budou učitelé nebo rodiče, kteří jej budou spolu s dětmi používat). Mně osobně se velmi líbí, zejména ilustrace, které jsou vtipné a nápadité. Například slovíčko červenat se - to blush je vyjádřeno roztomilým obrázkem kluka, který dává dívence květiny. Má prst v puse a výrazně červené tvářičky, ke kterým vede šipka. Tyto nádherné ilustrace má na svědomí Antonín Šplíchal. Dle mého se mu povedlo vystihnout podstatu slovíček přímo dokonale a srozumitelně. Slovník je anglicko - český. Mohlo by to lehce mást, protože spousta lidí hledá nejprve český výraz a poté jeho překlad v daném jazyce. Na konci knihy je souhrnný rejstřík slovíček v češtině, takže není problém hledat i naopak. 
Díky této knize se děti učí slovíčka zábavnou formou, kdy jim obrázek pomůže zapamatovat si význam daného slovíčka. Škola hrou - a tak to má být :-)

(Recenze pro nakladatelství Fragment)

Žádné komentáře:

Okomentovat