pátek 27. července 2012

Hunger games - Aréna smrti


Do rukou se mi dostala knížka, kterou u nás v knihovně máme v oddělení pro děti a mládež,(i když téma je docela drsné i pro dospěláka). Je to v současné době nejen knižní, ale i filmový bestseller Aréna smrti ze série Hunger games autorky Suzanne Collins. 
První díl vypráví příběh 16leté dívky Katniss, která žije se svou matkou a mladší sestrou ve Dvanáctém kraji, což je poslední z Krajů, které patří do země Panem, která povstala z trosek bývalé Severní Ameriky. Hlavním městem je Kapitol, kde se každoročně konají Hunger games - Hladové hry, krutá a drsná reality show, ve které mezi sebou bojují dva zástupci z každého kraje, (dívka a chlapec) na život a na smrt. Říká se jim splátci, protože je bohatý Kapitol trestá za vzpouru, a jen jeden z nich může být vítězem, ostatních třiadvacet musí zemřít. Katniss chce zachránit svou mladší sestru, která byla vylosována, a jde bojovat místo ní. Spolu s ní je vybrán Peeta Mellark, chlapec z relativně bohaté pekařské rodiny, který jí kdysi v dětství pomohl. Ze dne na den se ocitají v centru bohatého Kapitolu, užívají si luxus a péči, i když ví, že brzy budou bojovat proti sobě a všem. Všech čtyřiadvacet splátců se s pomocí trenérů připravují na boj v aréně. Trenérem Dvanáctého kraje je jeden z mála přeživších veteránů Hladových her, opilec a looser Haymitch. Má to všechno, jak se říká, na háku. Ale přece jen v něm zůstala jiskřička dřívější bojovnosti, a když vidí houževnatou Katniss, která mu připomíná jeho samého před lety, začne s oběma splátci trénovat. Nastává den, kdy se splátci utkají v aréně. Všichni za svůj kraj a přitom každý sám za sebe. Každý večer s napětím sledují denní výsledky. Kolik jich přežilo a kolik se stalo obětmi drsné reality show? 
 Dokáže Katniss čelit nástrahám divočiny, když se ostatní snaží, aby nepřežila jediný den? Velmi napínavý, čtivě napsaný román s prvky sci-fi a fantasy mě zaujal a nemohla jsem se odtrhnout. 
Příběh sledujeme z pohledu Katniss, prožíváme s ní nejen těžké období, kdy se sama stará o matku a sestru, ale především boj o přežití v aréně smrti. 
Těším se na další dvě pokračování, co se bude s Katniss a Peetou dít dál?

(Recenze pro nakladatelství Fragment)

2 komentáře:

  1. Tohle opravdu ne, pouze pro náctileté nerovnané žačky středních škol marně toužících po nedostupném spolužákovi. Twilight jsem musel zahodit a tohle bylo ještě horší (když už to dítě domů přineslo, tak jsem to zkusil). Kniha strašná, myslel jsem, že rozjetí hry na smrt to nějak zlepší, ale spíš naopak. Film měl celkem dobré hodnocení, ale asi jsem se nepodíval kdo ho vlastně hodnotil, takovou looseřinu jsem dlouho neviděl :-). Tupá teen zábava, horší než Stmívání, to jsem vypl, když nesmlouvavý upír s urputným výrazem vezme svou milovanou na záda a leze po stromech. Tenhle film zasloužil vypnout daleko dříve, divná parodiokomedie.

    OdpovědětVymazat
  2. Každý má svůj názor, já vám ten váš neberu. Mně se to líbilo, za mého mládí takové knihy nevycházely, tak si to nahrazuju teď. Někdo hledá únik v Harlekýnkách, které zase nesnáším já, ale neodsuzuju ho za to. Každý si má číst to, co ho baví.

    OdpovědětVymazat