čtvrtek 13. srpna 2009

Hra na Betsy Bowovou

Nenápadná, útlounká knížka z dávno neexistující edice Veronika nakladatelství Albatros mi učarovala už před lety a čas od času se k ní vracím. Znám ji skoro zpaměti, přesto mě v ní vždycky něco překvapí.
Dívčí románek s nádechem tajemna Hra na Betsy Bowovou napsala australská spisovatelka Ruth Park někdy v roce 1980, u nás vyšel o pět let později.
Hlavní hrdinkou je čtrnáctiletá Lynette, která se sama přejmenovala na Abigail po odchodu svého otce k jiné ženě.
Abigail se přátelí s dětmi své sousedky, chodí s nimi hrát. Při jedné hře venku zahlédnou podivnou dívenku, která jakoby nepatřila do současného světa..
Abigail dívku sleduje a najednou se ocitá v Sidney, v sedmdesátých letech 19. století, kdy pevnou rukou vládla královna Viktorie..
Abigail se setkává s rodinou Bowových a Talliskerových a dozvídá se, že se nedostane domů dřív, dokud pro jejich rodinu nezachrání tajemný Dar - k čemuž je podle věštby předurčena.
Tento zážitek přehodnocuje Abigailin postoj k otci, dívka poznává, co je v životě důležité.

Setkání s touto rodinou má pro Abigail velký vliv i v jejím budoucím životě...


3 komentáře:

  1. Děkuju za připomenutí, už vím, co si večer vezmu do vany :-)

    Kdysi dávno se mi tahle knížka dostala do ruky v knihovně, moc se mi líbila, ale jméno jsem v hlavě neudržela. Tehdy ještě nebyl v knihovnách systém natažený v počítači, takže se nedalo dohledat, jak se jmenovala knížka, kterou hledám. Za dalších pár let jsem ji náhodou nahmátla v regále a o dvacet let později ji ulovila při výprodeji fondu rušené knihovny.
    Mám ji doma a i když by byl zájemce na její odkoupení, nedám ji z ruky.
    Tuhle knížku svého dětsví schovávám...

    Ještě jednou MOC děkuju!

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za tip, knihu jsem neznala :-)

    OdpovědětVymazat