středa 21. března 2018

Poslední paní Parrishová


Vy máte všechno, ona nemá nic. A tak se jednoho dne rozhodne, že vám to vaše všechno vezme. Kdo? Ta, která se bude hřát místo vás na výsluní newyorské smetánky, v butiku zaplatí vaší kartou a každý večer ulehne po boku vašeho manžela. Že tomu  nevěříte? Daphne Parrishovou by něco takového nenapadlo ani v nejhorším snu. Když se jednoho krásného dne seznámí s Amber, netuší, že se jí život obrátí úplně jiným směrem.

Amber byste si na ulici vůbec nevšimli. Nenápadná, obyčejná mladá žena, jakých po světě běhá dvanáct do tuctu. Zatímco těch zbylých jedenáct žije tak, jak bylo doposud zvyklých, Amber se chystá na velkolepý kousek. Už ji nebaví počítat každou korunu, odpírat si požitky a jen zpovzdálí sledovat, jak si pracháči vyhazují z kopýtka. Udělá všechno pro to, aby její budoucnost byla přesně taková. Bohatý manžel, snobské kamarádky a bezedná studnice peněz. Pro svůj plán si vybere nicnetušící Daphne Parrishovou. Daphne je provdaná za pohledného movitého manžela, má dvě krásné dcerky a vede nadaci pro nemocné s cystickou fibrózou. Tahle nemoc jí vzala sestru, takže když zjistí, že milá dívka Amber je na tom úplně stejně, zahoří k ní nebývalými sympatiemi. Amber postupně proniká do života své nové kamarádky, aby jí luxusní život vyfoukla přímo pod nosem. Jak? Je to žena, a ty znají rafinované způsoby, jak dosáhnout svého. Nejlepší cesta vede vždycky přes muže. Podaří se Amber dostat k Jacksonu Parrishovi a stát se jeho příští manželkou, novou paní Parrishovou?

Tak tímto kouskem nakladatelství Domino opět dokázalo, že co se thrillerů týče, umí se trefit do černého. Psychothriller Poslední paní Parrishová vám opět pocuchá nervy. V první části je hlavní postavou ctižádostivá Amber, která si od počátku nebere servítky a za svým cílem jde velmi tvrdě. V náznacích se dozvídáme, že její minulost není úplně růžová, ale to vůbec nebrání tomu, aby ve vás vyvolala pocit, že vlastně nedělá nic špatného. Kniha je napsaná opravdu brilantním způsobem. I když nechcete, Amber tak trošku fandíte. Kdo z nás se někdy necítil jako šedá myška, která si zaslouží trochu pozornosti, tak proč ne zrovna Amber. Jenže pak se role vypravěčů vymění, do popředí vystupuje Daphne, a... a možná je to nakonec všechno trochu jinak.

Knihu napsaly společnými silami dvě sestry, Lynne Constantine a Valerie Constantine. Jejich dílo je o to víc zajímavější, že je psaly na dálku, pomocí mailů a videohovorů. A já opět smekám, protože si neumím představit, že bych ve spolupráci s někým byla schopná napsat souvislý a smysluplný text, natož jej konzultovat pouze vzdáleně. 
V případě románu Poslední paní Parrishová vůbec nepoznáte, že jej psaly dvě autorky. Je komplexní, bez jakýchkoliv výkyvů nebo hluchých míst. Autorky mistrně splétají linky obou vypravěček, kniha má přes čtyři sta stran, ale čtení ubíhá rychlým tempem, čte se sama.

Příběh kombinuje prvky thrilleru s tématikou domácího násilí, mapuje mezilidské vztahy nejen v rodině, ale také ve společnosti, kam se běžný smrtelník skoro vůbec nedostane. Myslíte si, že bohatí lidé nemají žádné problémy a životem proplouvají snadno a lehce? Poslední paní Parrishová vás vyvede z omylu a ukáže vám, že i oni mohou snadno podlehnout iluzi a klamu. A taky se přesvědčíte, že lidová rčení, třeba to o jámě a pádu do ní, si lidé nevymysleli jen pro srandu králíkům.

Tento psychothriller vám pořádně zvedne hladinu adrenalinu, já ho můžu jen a jen doporučit.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino)








2 komentáře:

  1. Jejda, teď jsem úplně na vážkách, přísahala bych, že už jsem Ti recenzi komentovala. Každopádně jak obě víme, jsme stejně nadšené, i pro mě to byla velká paráda a další potvrzení, že Domino prostě umí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My se obě vždycky rozplýváme na FB, tak ti to možná proto tak připadalo. :)

      Vymazat