sobota 3. února 2018

Dívka na kusy



Co jste dělali, jak jste žili, když vám bylo sedmnáct? Určitě jste prožívali první lásky, poslouchali muziku, četli knihy, chodili do kina a vždy se vraceli domů. Charlotte takové štěstí neměla. Otec jí zemřel, matka na ni kašle a nejlepší kamarádka přišla o svou duši díky drogám. Citlivá Charlie se ocitá na ulici, je zneužívána a zapomnění hledá v alkoholu. Navíc se uchyluje ke své jediné jistotě, která ještě nikdy nezklamala, a díky níž může zapomenout na všechna trápení světa. Stačí jen přiložit střep k ruce...

Charlotte se kvůli sebepoškozování dostává na psychiatrii, kde se terapeuti snaží dát ji dohromady. Charlie však v nemocnici nemůže být věčně, její léčbu nemá kdo financovat. Když mladou teenagerku propustí, je jasné, že drogy, alkohol nebo jen drobný úlomek skla znamená tisíc kroků zpět. Bude mít Charlotte dost sil a sebeovládání, aby v novém životě nesklouzla zpátky?

Kniha Dívka na kusy se tváří prvoplánově jako typický román ve stylu young adult literatury a nese jeho typické rysy - hlavní hrdinka pochází z neúplné rodiny, skrývá tajemství, potýká se s těžkou životní situací i první láskou, ale zároveň má prvky psychologického románu a obsahuje mnohem hlubší poselství než by se mohlo na první pohled zdát.
Autorka na této knize pracovala devět let a podařilo se jí sepsat příběh, který se vám dostane pod kůži. Hlavní hrdinku v něm vůbec nešetří, Charlotte si prošla doslova peklem. Je jí sedmnáct a už má za sebou tolik, že by to vydalo rovnou na seriál. S Charlotte jsem během čtení hodně soucítila a pořád podvědomě čekala, že se jí nepodaří slepit život rozbitý na kousky. 

 Dívka na kusy je psaná velmi čtivým způsobem. Zachovává si vážnost přiměřeně k tématu, v určitých momentech je naléhavá, zároveň je odlehčená mluvou, v níž autorka nejde pro peprné slovo daleko. Pokud se chystáte rozčílit, tak klid. Budete překvapeni, jak jadrná mluva do děje zapadá. Navíc je jasné, že mladí nebudou mluvit jako Oldřich Nový, zvlášť pohybují-li se v takovém prostředí jako Charlotte a její přátelé.

Můžu říct, že román se řadí mezi ty YA příběhy, které jsou velmi vyzrálé a převyšují svou kategorii. I po přečtení jsem nad ním musela hodně přemýšlet. Dívka na kusy je emočně náročný román, citlivě, zároveň velmi syrově popisující boj se závislostí a následnými traumaty. Dává naději, že i ty nejneposlušnější větrné mlýny se dají zkrotit.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega)

Knihy lze zakoupit:

NAKLADATELSTVÍ OMEGA

KNIHY DOBROVSKÝ






5 komentářů:

  1. Skvělá recenze, knihu si nejspíš budu muset přečíst. Zajímá mě, jak taková vážná témata budou zpracována v YA provedení. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :-) Podle mě je to super a je dobře, že se taková témata dostávají do YA literatury. Jen tak dál.

      Vymazat
  2. Tak na to budu muset podívat! Děkuju za recenzi.

    OdpovědětVymazat
  3. Pravda... Je to úžasná a velmi emotivní kniha. Já jí přečetla za 3 dny a mám na ní doslova závislost��

    OdpovědětVymazat