čtvrtek 8. června 2017

Malé černé a devět žen


Malé černé... Nadčasový kousek, který by neměl chybět v šatníku žádné ženy. Ano, řeč je o proslulých šatech, jež proslavila Audrey Hepburnová. Možná je máte, možná po nich jen toužíte, protože nemáte odvahu si je obléknout. Až otočíte poslední stránku půvabné knihy Malé černé a devět žen, uznáte, že je prostě musíte mít.

Román autorky Jane L. Rosenové nabízí několik příběhů, jejichž hlavním motivem jsou právě legendární šaty. Jeden takový model stvořil návrhář Morris Siegel, který se chystá do důchodu. Z obchodního domu Bloomingdale´s tyto šaty putují po světě, aby měnily životy svých nositelek. 

Co se během módní přehlídky honí hlavou mladičké Sally Ann, která touží prorazit v modelingu? Natalie prodává v Bloomingdale´s a ani ve snu by ji nenapadlo, že by se mohla dostat do blízkosti mladého nadějného herce. Felicia je oddanou sekretářkou muže, jehož tajně miluje už dvacet let. Nejen jim, ale i několika dalším hrdinkám malé černé šaty pořádně zahýbou osudem. 

Od knížky jsem původně čekala lehce romantický příběh, u něhož si odpočinu. Prostě letní jednohubku. Do rukou se mi dostal precizně vystavěný příběh, jehož jednotlivé kapitoly jsou propojeny opravdu důmyslně. Vlastně mi svou koncepcí připomněl podobně stavěný román Ryba jménem Ian.

I když vypravěčů je poměrně dost, v ději se docela rychle zorientujete. Jednotlivé kapitoly jsou nadepsány, takže víte, "kdo je právě na řadě". Postupem času si "vypíchnete" ty svoje oblíbence a s napětím budete čekat, jak se jejich osud vyvine. Mými favoritkami byly sekretářka Felicia a soukromé očko Andie. Zaujala mě i Sophie, čerstvá absolventka vysoké školy, která hledá práci. Bohužel neúspěšně a aby zmátla své okolí, vytváří si falešný život na Instagramu.

Tuhle knížku jsem přečetla plynule, nestalo se mi, že bych se musela v ději vracet nebo něčemu nerozuměla. Chválím autorku za její styl psaní - lehký, zábavný a nenucený, opravdu čtete s radostí a jemným úsměvem na rtech. Obdivuji důvtip, s jakým namíchala jednotlivé příběhy.
Pojítkem je romantika ve spojení s humorem, obojího je v knize tak akorát, aby čtenář neměl pocit, že sklouzává do laciné červené knihovny.

O tomhle románu se dá říct, že je opravdu půvabný a kouzelný. Stejně jako ony malé černé šaty, které to všechno "spískaly". 

Jane L. Rosenová mě opravdu mile překvapila, jsem zvědavá na její další knižní počin.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)

3 komentáře:

  1. Hezká recenze. Já po knize pokukuji, ale zatím ji mám na seznamu na spodních místech :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to kouzelaná kniha, ale na mě už to postupem času bylo pořád na jedno brdo. Nicméně jsem ráda, že jsem ji četla :)

    OdpovědětVymazat