pátek 9. června 2017

Ví o tobě




Adele a David. David a Louise. Louise a Adele. Tito tři hrdinové tvoří klasický vztahový trojúhelník v němž není nouze o emoce. A právě z lásky, přátelství, žárlivosti a nenávisti se dá namíchat koktejl, který má takové grády, že hlavními hrdiny pořádně zamává a dá zabrat i vám. 

Louise je rozvedená samoživitelka, jejíž život se točí pouze kolem jejího malého synka a práce. Ze zaběhaného stereotypu si dovolí vystoupit jednou, když potká muže, se kterým se cítí šťastně a uvolněně. Má to jeden háček. David je její budoucí nový šéf a je ženatý s Adele.
Když se setkají Louise a Adele, vzniká mezi nimi přátelské pouto. I když se Louise cítí vinna, protože si užívá milostný poměr s Davidem, k nové kamarádce ji to pořád přitahuje. Navíc zjišťuje, že v manželství Davida a Adele je něco v nepořádku. Louise je jako mezi mlýnskými kameny, oba jí tvrdí něco jiného. Kde je pravda? Obě ženy milují Davida, ale zvítězit může jen jedna.

Psychologické thrillery miluju. Hlavně takové ty třeskutě mrazivé, u nichž si nikdy nemůžete být jistí, jakým směrem se vyvinou. 
Ví o tobě se mezi ně řadí. Sarah Pinborough je v Česku nováčkem, na obálce si však můžeme přečíst, že ji doporučují i taková spisovatelská esa jako Harlan Coben (a tomu teda věřím :-)), Stephen King, Joe Hill nebo Neil Gaiman. Už to dokáže nalákat, co teprve, když si přečtete, že nemáte věřit knížce, ani příběhu natož sami sobě. A už vůbec nesmíte prozradit konec. No řekněte sami, tohle prostě volá po přečtení.

Příběh je popsán střídavě z pohledu Adele a Louise, zároveň se vrací i do Adeliny temné minulosti, která celý příběh výrazně ovlivňuje a neustále se celým dějem proplétá. 
Je zde zpracováno několik témat, která se spojují v jeden napínavý a doslova šokující příběh. Domácí násilí, psychický teror, nevěra a lucidní snění. Přiznám se, že o tom posledním tématu jsem neměla doposud nejmenší potuchy. Protože vás nechci ochudit o zajímavý čtenářský zážitek, víc prozrazovat nebudu. Snad jen to, že pokud se začtete, jen těžko se budete odtrhávat. Možná se stejně jako já občas přistihnete, že všem třem chcete radit v tom, co mají dělat. Možná zjistíte, že vám na nich něco vadí. Čím dál jsem se ve čtení dostávala, tím míň sympatií k hlavním aktérům jsem měla. Ale jak už jsem se několikrát přesvědčila, jsou to právě nedostatky, které knižní hrdiny zlidšťují a dodávají jim zdání normálnosti.

Román Ví o tobě je hodně zvláštní. Spojuje v sobě psychologický thriller s prvky milostného románu. Je temný, není prvoplánově akční, plyne spíš pomalu a tím víc vás do sebe vtahuje. Pokud milujete šokující vyústění, užijete si ho. Máte tady konec, který nečekáte a budete nad ním s otevřenou pusou přemýšlet. Budete na vážkách - je to přitažené za vlasy, hraje si s námi autorka nebo jak to vlastně je?
No asi takhle: #WTFthatending ?

A na závěr jen jedno: #neprozradtekonec

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)

1 komentář:

  1. Souhlasím, ta kniha je výborná. Četla jsem ji před vydáním a hrozně se těšila až vyjde, přečte si ji více lidí, napíší recenze a já si přečtu jestli byli taky tak nadšení. :-)

    OdpovědětVymazat