středa 22. března 2017

Kronika válečného Švédska



Astrid Lindgrenovou máme spojenou s těmi nejslavnějšími dětskými hrdiny. Pipi Dlouhá punčocha, Karkulín, bullerbynské děti. Knihy plné smíchu a laskavého pohledu na svět nejmenších těší čtenáře už desítky let. Jinou, mnohem vážnější stránku spisovatelka ukázala ve svých denících, které mapují události druhé světové války.

Astrid si deníky začala vést bezprostředně po vypuknutí války v září 1939. Mapovala v nich běžný provoz rodiny Lindgrenových, stejně jako politickou situaci ve světě. Střípky života se prolínají se zásadními událostmi ovlivňujícími chod tehdejšího světa.
Pokud vás zajímá, jak Astrid Lindgrenová žila v dobách, kdy byla jako spisovatelka neznámá, přijdete si na své. Manželka a matka dvou dětí popisuje, jak se její rodina s novou situací vyrovnává. I když Švédsko oficiálně neválčilo, obyvatelé se museli uskrovnit. Potraviny byly na příděl, navzdory tomu Astrid jako správná hospodyně dokázala vykouzlit pohodu a aspoň navenek zdání toho, že je vše v pořádku. Děti chodily do školy, prožívaly běžné starosti i radosti, které aspoň částečně zmírňovaly napětí z války. Rodina se snažila žít tak jak byla zvyklá.

Astrid pomocí novinových výstřižků zaznamenávala válečné události, i když politice příliš nerozuměla. Byla skvělou pozorovatelkou, a přestože měla obavy i strach, věcně komentovala postupný vývoj války na celém světě. Na druhou stranu se nebála být vtipná a ironická, protože jak jinak se dají zvládat těžké věci, než s humorem? “Milý zlatý Hitlerek” je oslovení, kterým častovala nenáviděného fašistického diktátora, a snažila se tak aspoň trochu odlehčit mnohdy tíživým zápiskům.
S každým dalším novým rokem spisovatelka doufala, že se blíží konec války a snažila se vlít optimismus do žil sobě i svým blízkým.

Až mě překvapilo, jak podrobně byly válečné události v deníku popsány. Vůbec jsem nevěděla, že Švédsko nepodlehlo válečnému běsnění na rozdíl od Finska, které bylo těžce zkoušeno. Hrůzy, jež Astrid v deníku líčí, jsou pro nás naprosto nepředstavitelné.
Není třeba se obávat, že by deník sklouzával do nezáživné a čtenářsky nestravitelné polohy, autorka podává unikátní svědectví, které lze považovat za kroniku švédské společnosti i pohled do života středostavovské rodiny. Velkým bonusem je obrazová příloha s fotkami rodiny Lindgrenových, dobových novinových výstřižků i autentických ukázek z deníku.

Zajímá mě období druhé světové války, zároveň jsem milovnicí denikové literatury, takže jsem si v této knize přišla na své a neváhám ji doporučit dál všem fanouškům této oblíbené spisovatelky.



7 komentářů:

  1. No joo Bullerbyn <3 Ja na valecny obdobi moc nejsem, ale deniky mam rada :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zase je zajímavé poznat AL z jiné než té "dětské" stránky. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den. Čtu vaše recenze s mírným zpožděním a děkuju za ně. Jakýmsi nedopatřením jsem se stala pracovnicí obecní knihovny a mám na starosti také nákup nových knih. Ježto sama moc číst nestíhám (a když už, snažím se kvůli dětem číst hodně dětské knížky), často se orientuju podle vašich recenzí. Kniha AL zachycující válečnou dobu mě zaujala, ale nenašla jsem ji nikde v prodeji - neporadíte mi, kde je možné ji sehnat?
    Děkuju a těším se na vaše další recenze. K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za milý komentář. Vás asi zmátl název recenze - ten je jiný než název knihy. Ta se jmenuje Válečné deníky 1939 - 1945 a v prodeji je třeba na Kosmasu nebo Neoluxuru. https://www.google.cz/search?biw=1366&bih=662&tbm=shop&ei=6t_0WbEWhNeABqC4s6gJ&q=V%C3%A1le%C4%8Dn%C3%A9+deniky+astrid+lindgrenov%C3%A1&oq=V%C3%A1le%C4%8Dn%C3%A9+deniky+astrid+lindgrenov%C3%A1&gs_l=psy-ab.3...2947.10128.0.10372.29.24.5.0.0.0.267.1943.20j2j1.23.0....0...1.1.64.psy-ab..1.0.0....0.8lmXduUq9lM#spd=7232911584335087463
      Jinak gratuluju k práci, milá kolegyně, ať se daří.

      Vymazat
    2. Když si celý ten šílený neaktivní odkaz zkopírujete, tak vám to vyhodí, kde všude je k prodeji.

      Vymazat
    3. Děkuju moc. Ale s tou kolegyní bych ještě počkala, asi to nebude tak jednoduché. Onehdy jsem se rozčilovala, který ignorant zařadil Marka Twaina pod M, a bylo mi sděleno, že je to katalogizační pravidlo používané pro pseudonymy. Takže třeba Petr Bezruč nebo Otokar Březina jsou pod P a O? Asi se z toho opupínkuju . . .
      Každopádně ještě jednou děkuju a až mi bude ouvej, stavím se na vašem blogu a postěžuju si. K.

      Vymazat
    4. Tak Marka Twaina nechápu taky. A spoustu dalších záludností katalogizování, třeba zařazování autorů, kteří se narodili v jedné zemi a v jiné žijí a píšou. :) Ale od toho jsou holky v katalogizaci, ty to ví vždycky. Na návštěvu se budu těšit. :)

      Vymazat