pátek 13. ledna 2017

Nejlepší sestry na světě



Sestry Kettleovy jsou trojčata. Gemma, Lyn a Cat. I když je každá tak jiná, přesto mají mnoho společného. Ruku v ruce řeší rodinné i milostné trable. A že jich mají požehnaně.

Sestry se právě chystají na oslavu třiatřicátých narozenin. Takový významný mezník si zaslouží pořádný mejdan. Kettleovic holky se scházejí v restauraci, aby si to společně užily. Bude to pořádný odvaz? Jedno je jisté. Na tyhle narozeniny jen tak nezapomenou.
Jak prožily rok, který jim předcházel? Pro trojčata byl svým způsobem zlomový.
Lyn je úžasná manželka, matka i manažerka. Snaží se skloubit rodinu a práci, vyjít s nevlastní dcerou a pomáhat sestrám. Zato Catino manželství je v troskách. Přišla o vytoužené dítě a manžel se zapomněl s jinou. Definitivně. A Gemma? Když už to vypadá, že se jí podaří ukočírovat vcelku chaotický život a usadit se po boku správného chlapa, osud pro ni připraví nečekané překvapení.

Sestry mají co dělat. Do toho všeho musí řešit i vztah dávno rozvedených rodičů. Ještě že mají jedna druhou. A k tomu pár letitých tajemství. Pravda vždy vypluje na povrch, ať je schovaná nejhlouběji jak to jen jde. Na Kettleovic trojčata čeká velká životní zkouška a je pouze na nich, jak se k ní postaví.

Liane Moriarty je úžasnou pozorovatelkou lidských osudů a umí je skvělé podat svým čtenářům. Bylo hodně zábavné i poučné číst o trojčatech a poznat blíž, jak to mezi sourozenci s tak těsnými vazbami chodí.

Autorka mapuje nejen současné životy sester Kettleových, ale zaměřuje se i na minulost od dětských let až po nelehkou dobu dospívání. Díky tomu poznáváme trojčata se všemi klady i zápory a odkrýváme pozadí spletitého rodinného života, který měl vliv na jejich budoucí vztahy. Ani jedna z nich není dokonalá, to se mi líbilo, protože pak máte pocit, že čtete o opravdových lidech jako jste vy nebo třeba sousedi od vedle. (A hned máte ze sebe lepší pocit, že?)

Uvažovali jste někdy nad tím, jak vy sami působíte na druhé?
S touto myšlenkou si Liane Moriarty pohrála a do příběhu zakomponovala vzpomínky neznámých lidí, kteří se s Kettleovic děvčaty setkali, byť třeba jen na malou a vcelku nedůležitou chvíli. Považuji to za zajímavý prvek, který dopomáhá vykreslit povahové rysy knižních hrdinů.

Tři přání jsou čtivým románem, který zaujme vtipem, naladí vás na tu správnou romantickou notu a zároveň ukáže, že sourozenecké pouto lze upevnit i přes překážky, které nám život někdy klade do cesty.

2 komentáře:

  1. Liane Moriarty asi bude dost dobrá - já naivka jsem si od ní něco chtěla půjčit v naší knihovně, ale tolik rezervací jsem neviděla snad ani na H. Pottera! Pravdou však zůstává, že u nás se čte hodně a na knížky se doslova "stojí fronta". Když o tutéž knihu požádám moji mámu z města o 50 km dále, jsem hnedle v pořadí. Takže asi vyrazím do Šumperka!
    Děkuju za skvělé tipy, přeju hodně sil s mimískem (já jsem se odhodlala ke třetímu dítku ve 42 letech a bralo mi to hodně sil) a šikovného studenta! A hlavně se těším na další zprávy o knihách! Kateř

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju moc. :) Já si dala limit do čtyřiceti, dál jsem si netroufla :). Je to záhul, ale moc milý a nabíjející.

    OdpovědětVymazat