pátek 18. března 2016

Matkou ze dne na den


Sophiin život sviští v pevně zajetých kolejích. Je plně oddaná své práci, miluje nakupování bot a v jejím bytě je místo akorát tak pro ni a kočku.
Jednoho dne se dozvídá šokující zprávu. Její kamarádka Carrie zahynula při autonehodě a Sophie se tak doslova ze dne na den stává opatrovnicí dvou malých holčiček, které po Carrie zůstaly.

Možná vám blesklo hlavou, že Sophie mohla tohle nečekané "dědictví" odmítnout. Kdysi dávno však dala své přítelkyni slib, že se o její dcery v případě potřeby postará. Sliby, i když dávno zapomenuté, se mají plnit. A nejen o Vánocích. Sophie tedy souhlasí, že se děvčátek ujme na pár týdnů, než se najde jejich ztracený otec.

Dokáže si úspěšná organizátorka společenských akcí a večírků poradit s malými holčičkami? Zvlášť, když je viděla jen párkrát, protože s Carrie se v posledních letech vídaly jen sporadicky?
Sophie na vlastní kůži pocítí, co to znamená, když se vám život obrátí doslova vzhůru nohama. Doposud byla zvyklá jen na vlastní pohodlí a luxus, který si dopřávala. Teď se musí věnovat Belle a Izzy a zároveň si zorganizovat čas tak, aby nezanedbávala práci.
Je vám jasné, že to nebude jen tak. Sophie se sice stará o kočku, ale děti? To je jiný level. Holčičky jsou šikovné, na Sophii si rychle zvykly, ale přece jen. Jsou jim tři a šest let a právě ztratily jedinou životní jistotu, kterou měly. A jsou to děti, kterým je jedno, že značková pohovka slouží jen k sezení. Chtějí své oblíbené cereálie, jídlo z Marks&Spencer neocení. No a nejvíc se jim líbí Sophiiny drahé boty a šminky.
Takže když se najde Louis, otec dívenek, který chce za Bellu a Izzy ihned převzít zodpovědnost, Sophii se uleví... Anebo ne? 

Rowan Coleman opět dokázala, že umí napsat příběh, který vás chytí za srdce. Ale nečekejte žádný laciný doják, který vás citově vyždímá. Dojemný je, to ano, zároveň taky plný humoru, byť tomu téma knihy až tak neodpovídá. Sledujeme proměnu trošku zhýčkané Sophie, která si uvědomí, že v životě existují i jiné věci než jen stoupající pracovní kariéra a luxusní boty. A že je možné milovat tak, až vás to bolí.
Román Matkou ze dne na den je o dětech, o vazbách mezi rodiči a jejich potomky. Lze je vybudovat, i když biologickými rodiči nejste?

Autorčin styl psaní je natolik čtivý a přesvědčivý, že se od knížky nebudete chtít odtrhnout. Rodinný příběh potěší příznivce oddechového čtení, kterému však nechybí nadhled a jemný humor. Díky tomu se Rowan Coleman řadí právem mezi pilotní autorky z edice Inteligentní romány pro inteligentní ženy.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino)


2 komentáře:

  1. Kdysi jsem viděla film na podobné téma. Určitě je zajímavé sledovat, jak dvě malé bytosti změní život emancipované ženě...ať chce nebo ne :-)

    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  2. Nebyl to Babyboom s Diane Keaton? Ten je dobrý :).

    OdpovědětVymazat