středa 22. července 2015

Říjnový seznam


Gabriela McKenzieová prožívá nejhorší chvíle v životě. Její šestiletá dcerka byla unesená a ona má jen necelé dva dny na to, aby zaplatila půl miliónové výkupné a našla dokument zvaný Říjnový seznam, o kterém však až doposud nic neslyšela. Na jednu křehkou ženu je toho až moc. Ale co by matka pro své dítě neudělala?

Naštěstí na to není Gabriela sama. Pomocníka získává ve svém novém příteli Danielovi, se kterým se vydává na životu nebezpečnou cestu za tajemným Říjnovým seznamem.
Román začíná dramaticky ve chvíli, kdy zoufalá matka čeká na zprávy o unesené dcerce. Na dveře však neklepe policie, ale přímo únosce, který má zbraň...

Když začnete číst nejnovější počin oblíbeného Jefferyho Deavera, máte pocit, že se jedná o klasický thriller s námětem, kterého máme v knížkách dvanáct do tuctu. Jenže je to Deaver. A ten to s napětím umí, takže se o tuctovku zaručeně jednat nebude.
Předností tohoto thrilleru, který se čte jedním dechem, je časová posloupnost.
Děj totiž postupuje od konce příběhu k jeho začátku a vy si marně lámete hlavu, jaký ten začátek může být...

Za zmínku stojí grafické zpracování knihy. Děj doplňují černobílé fotografie, které se určitým způsobem vztahují k ději. Také díky oné časové posloupnosti je knížka koncipována "naopak". Začíná od konce, končí předmluvou. Říkala jsem si, že ji podruhé zkusím číst pozpátku :-).
Obálka tentokrát není až tak nápadná a barevná, naopak je velmi jednoduchá, tím víc láká ke čtení.

 
Za sebe říkám, že mě Jeffery Deaver nezklamal. Jsem jeho velkou fanynkou už od dob Sběratele kostí. Autor zraje jako víno. Zdálo by se, že čtenářům už nenabídne nic nového a bude se držet zajetých kolejí, ale tohle byla opravdu pecka. 

Ke čtení tohoto neobvykle koncipovaného thrilleru, který začíná tím, čím končí, vás zvu vtipem, jenž je autorem zmiňován v předmluvě a mně přišel velice výstižný:

Barman říká: "Tady cestovatele v čase neobsluhujeme"
Cestovatel v čase vchází do baru.....


 
(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino)



1 komentář: