úterý 6. ledna 2015

Plavba smrti


Nová detektivka Yrsy Sigurdardóttir opět slibuje napětí a mrazivou atmosféru.
Vlastně vás zamrazí hned na začátku, když do reykjavického přístavu dorazí luxusní jachta. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby na ní nechyběli pasažéři. Na palubě měla být posádka a také rodina s malými dětmi. Loď připlula prázdná... Záhada nad záhady...

Případ dostává do rukou Tóra, tu osloví postarší manželé, rodiče muže, který na jachtě cestoval s manželkou a malými dcerkami. Mají u sebe nejmladší vnučku, která na jachtě nebyla.
Před Tórou leží zapeklitý případ, vypadá to, že nemá řešení. Ale nebyla by to chytrá Tóra, aby záhadě nepřišla na kloub.
Kromě podivné kauzy, ve které kromě mrtvol chybí i vrah, sledujeme barvitý život naší známé Tóry. Z předchozích knih víme, že žije s německým přítelem Mattiasem, má syna, který je ve svém mladém věku otcem a malou dcerku. Jako matka a babička toho má Tóra naloženo celkem dost. A když připočteme běžné starosti z kanceláře, máme tu opět detektivku, která slibuje napínavý příběh, ve kterém najdeme také kapku humoru pro odlehčení. To když sledujeme slovní přestřelky mezi Tórou a její asistenkou Bellou, která je trochu přidrzlá. Jejich hádky jsou výrazným zpestřením dějové linky, a i když máte pocit, že byste Bellu nejraději přiškrtili, nakonec se svíjíte smíchy.

Plavba smrti je čtenářům podaná ze dvou pohledů. Jednotlivé kapitoly střídavě přibližují současnost - Tóřino vyšetřování a její osobní život. Druhou dějovou linkou jsou osudy pasažérů jachty, které poodhalují roušku děsivého tajemství.

Pokud jste již některou z detektivek Yrsy Sigurdardóttir četli, bude se vám líbit i Plavba smrti. Řadí se mezi nejlepší, které autorka napsala, při čtení budete mít husí kůži. Střídání dějových linek vám zaručí, že se od knížky neodtrhnete, budete chtít vědět, jak příběh pokračuje.
Po knize sáhněte i v případě, že je to vaše první seznámení s Tórou, vůbec nevadí, že jste předchozí knihy nečetli. Rodinné vztahy i jiné vazby pochopíte hned, v ději se ztrácet nebudete.

Detektivku ocení příznivci této islandské spisovatelky, kteří na ni už netrpělivě čekali, jakož i milovníci dobrých detektivek. Takových, ve kterých nejde jen o zločin samotný, ale důležité je i vykreslení atmosféry. A tou Plavba smrti rozhodně je.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)







1 komentář:

  1. Tóru zatím neznám, ale severské detektivky můžu, tak třeba někdy?:-) Diky za nalákání.

    OdpovědětVymazat