úterý 25. listopadu 2014

Pekáč buchet



Ona píše o vaření, které miluje, on je šílený sportovec, který leze po zamrzlé vodě. Ona už dávno nemá dvacet, on je mladý, bezstarostný kluk.
Zatímco jemu dělá pohyb vyloženě dobře, ona se nejlíp cítí s dobrým jídlem v puse a sport je pro ni jen nutné zlo.
Ty dva byste nikdy dohromady nedali. Ale říkejte to osudu... :-)

Klára, redaktorka rubriky o vaření jde na pohovor s Matoušem Kopřivou, který měla původně vést její kolegyně. Už předem trne hrůzou, protože netuší, o čem si bude se zarytým horolezcem povídat.
První setkání v restauraci dopadne katastrofálně. To si tedy myslí Klára, Matouš je však jiného názoru a je mu jasné, že v té upjaté novinářce, která dělá jeden trapas za druhým a víc než on ji zajímal jídelníček, něco je. Chvíli trvá, než se Matoušovi podaří Kláru ulovit, ale pak to stojí za to.
Oba se sblíží při jednom sportovním víkendu. Klára pomalu bourá předsudky vůči mladšímu Kopřivovi /jak mu láskyplně říká/. Zdálo by se, že romance může mít kladný konec.
Ale tentokrát Kateřina Petrusová překvapila všechny své příznivce. Svým hrdinům připravila dost perné chvilky, které prověří jejich vztah. Jak moc je pevný, co všechno unese?

Tak jsem se opět nemohla dočkat, až tahle knížka vyjde. Autorka je pro mě zárukou toho, že se pobavím, užiju si kapku romantiky a hlavně se hodně zasměju. Jak je u mě zvykem, tuhle "drobnou jednohubku" jsem zhltla za večer. Při čtení jsem měla většinu času pusu od ucha k uchu. Já si prostě autorčin styl psaní vysloveně užívám. Píše tak, jako byste příběh prožívali sami. Hovorový styl, žádné servítky a sem tam i přisprostlé slovo, které do děje zapadalo. Nebylo jich ani moc, ani málo, zkrátka tak akorát.
Líbil se mi nápad, že každá kapitola začínala konkrétním receptem, který se nějakým způsobem vztahoval k ději.

Co se týče hlavních hrdinů, na Kláře bylo sympatické její nadšení pro vaření a také to, že vůbec nebyla dokonalá kráska s ukázkovou postavou modelky. Prostě reálná hrdinka, které její příběh věříte. A není to jen tím, že je vyprávěn ich formou právě z jejího pohledu.
Naopak se mi zdálo, že jsem se toho nedozvěděla trochu víc o Matoušovi, alespoň takový byl můj pocit.
I tentokrát mám stejnou výtku jako u předchozí knihy. Je moc tenká. Poslední třetina by zasloužila "přifouknout", dějová zápletka si o to přímo říkala sama. Klára s Matoušem  si projdou testem odolnosti, autorka v knize popisuje dost vážné, ale přesto zajímavé téma o překonávání handicapu v partnerském vztahu. To bych rozvinula víc, určitě to zajímá spoustu čtenářů.

I přes to jsem si čtení opravdu užila a už netrpělivě vyhlížím další autorčinu knížku.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment)


2 komentáře: