středa 4. září 2013

Neděle u bazénu




Manželství Louise a Barnabyho je v troskách. Jediné pojítko mezi nimi jsou dcerky Amelia a Kate. Louise se snaží začít nový život po boku ambiciózního právníka Cassiana. Kromě nezbytného předávání dětí se Louise a Barnaby setkávají na charitativní akci, kterou pořádají jejich sousedé. Zdánlivě poklidné nedělní odpoledne se mění v hrůzostrašné drama, když mladší dcerka Kate upadne do bezvědomí po nešťastném pádu ze skokanského prkna. Cassian se snaží oba rodiče přesvědčit, aby sousedy žalovali o finanční náhradu za nedbalost. Cítí totiž příležitost kariérního postupu a zároveň chce zapůsobit na svého vlivného potencionálního tchána. Zatímco se čeká na to, zda se Kate z bezvědomí probere a jaký vliv to na ni bude mít, stojí její rodiče před zásadní otázkou. Mají své sousedy žalovat a rozvířit tak vody dosud klidné vesnice, ve které se všichni znají? Stmelí dceřina nehoda rodinu dohromady?
Sophie Kinsella opustila /určitě jen na chvíli/ svět shopaholiček a ztřeštěných hrdinek, které pořád cosi ztrácí a pak hledají, aby se pustila do vážného tématu, jakým je v tomto případě zranění dítěte a důsledky, které z něj vyplývají. Ať se jedná o zdravotní poúrazový stav nebo morální hledisko, zda mají sousedy žalovat či ne. Dle mého se jí povedlo dokonale, stejně jako JKR v Prázdném místě, vykreslit charaktery lidí žijících v malé vesničce. Ať už je to Louise, která  má pocit, že jí život protéká mezi prsty, a proto se upíná k úlisnému kariéristovi Cassianovi nebo sousedé, kteří se rozdělí na dva tábory. Jední fandí rodičům Kate a druzí nešťastným manželům, u kterých se nehoda stala. 
Na nový, "vážný" styl SK jsem si při čtení zvykla, sice jsem podvědomě pořád čekala nějakou ztřeštěninu, která samozřejmě nepřišla, na čtivosti to knížce vůbec neubralo. Naopak. Těším se na další knihu, kterou u nás autorka vydá.

Žádné komentáře:

Okomentovat