úterý 15. ledna 2013

Žítkovské bohyně



Karpatské kopaniny jsou oblastí, kde byly odjakživa tvrdé podmínky pro život. Lidé zde žili spjati s přírodou, a když potřebovali pomoct, obraceli se k bohyním. Žítkovské bohyně byly ženy proslulé svými léčitelskými schopnostmi. Jednou z nich byla Surmena, která po násilné smrti své sestry vychovávala její děti Doru a Jakuba. Jenže v dobách hluboké totality byly obě děti Surmeně násilně odebrány a umístěny v dětských domovech.
Dora až po letech, kdy začala v rámci své vědecké práce pátrat po osudech bohyní, zjistila, že na Surmenu byl veden spis u StB. Dora začíná rozplétat tajemné osudy žítkovských bohyní, aby zjistila, že i ona, ač se lidovému léčitelství nevěnovala, patří mezi ně.
Román Kateřiny Tučkové je velmi čtivý, autorka se velmi pečlivě věnovala podrobnému výzkumu a vytvořila dílo, které kombinuje etnografii, magii i psychologickou tématiku. Osudy Dory, Surmeny i ostatních žítkovských žen doplňují spisy StB, které Dora objevila v archivech a v nichž se dozví leckdy šokující informace.
Dlouho jsem na tuhle knihu čekala a nelitovala jsem. Vlastně ano, litovala jsem, že jsem ji přečetla během jednoho dne. I přes její obsáhlost a jistou náročnost - člověk se musel orientovat nejen v tajných spisech, ale také vnímat kopaničárské nářečí. Zaujalo mě  téma - žítkovské bohyně znám už z knih o Gabře a Málince, ale i autorčin styl. Četla jsem už její předchozí knihu Vyhnání Gerty Schnirch, která se mi taky hodně líbila, i když pojednávala o kontroverzním tématu poválečného odsunu Němců.

4 komentáře:

  1. Po téhle knížce taky trochu pokukuju. Můj obvyklý žánr to rozhodně není, ale zaujal mě námět :)
    Jinak musím říct, že Gabru a Málinku jsem taky četla, a ač si pamatuju, jak byly u Hrozenkova nebo tam někde, tak o žítkovských bohyních si nic nepamatuju... mhm, asi si to budu muset přečíst znovu, po těch zhruba deseti letech si potřebuji osvěžit paměť :)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborná kniha!! Čte se jedním dechem a přiznám se, že konec mě překvapil a současně vyvolal spoustu otázek.

    OdpovědětVymazat
  3. Objevila jsem druhý blog o literatuře. Jásám a dávám do sledovaných.) ŽB tématicky nejsou můj šálek čaje, ale čtu o nich tolik recenzí, že snad neodolám:)

    OdpovědětVymazat
  4. Žítkovské bohyně mám v plánu. :-) Nejdřív si chci ale od Tučkové přečíst právě Vyhnání Gerty Schnirch, zrovna o víkendu jsem si tu knihu koupila. Uvidíme. :-)

    OdpovědětVymazat