čtvrtek 6. prosince 2012

Vzkaz v láhvi



Oddělení Q pro „odložené případy“ dánské policie, kterému velí inspektor Carl Morck, se zabývá poněkud zvláštním případem. Ze Skotska k nim míří podivný nález – láhev s nerozluštitelným vzkazem. Carl se svým pomocníkem Asadem a podivnou asistentkou Rose mají co dělat. Když doplní chybějící písmena, zjistí, že se jedná o případ, který se táhne několik let. Z dánských rodin, které se hlásí k různým náboženským skupinám nebo sektám, mizí děti. Jenže jejich rodiny tyto únosy nikdy nenahlásily… proč?  Když zmizí další dvě děti, čas se krátí a Morck, který má spoustu starostí i v osobním životě, má co dělat, aby se svým týmem případ vyřešil. Kromě ztracených dětí je tu i jeho ochrnutý kolega Harry, vůči kterému Carl cítí výčitky svědomí a bere si ho z ústavu k sobě domů. Nepřidává mu ani jeho bývalá žena, která chce vyplatit svůj podíl z bytu. Do toho jim Rose oznámí, že potřebuje volno a místo sebe pošle do práce svou sestru Yrsu. Také Asad skrývá nějaké tajemství…K tomu všemu únosce dětí, který je velmi rafinovaný a policie je na něj krátká.
Čtenář má možnost sledovat také samotného únosce a vraha, jeho pohnutky, myšlenkové pochody. Vede rodinný život s manželkou, která žije v nevědomosti, i když díky určitým indiciím začíná něco tušit, proto jí jde o život.
Tahle kriminálka, i když místy dost smutná, se čte sama. Oddělení Q s Carlem Morckem má mé sympatie, hlavně Asad, který, jak jsem už napsala, má nějaké tajemství. V této knize ho Carl neodhalil, takže jsem zvědavá na další případ, kde už ho snad prozradí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat