čtvrtek 1. listopadu 2012

Rozdělená srdce

Romantický příběh říznutý tajemnem. Tak by se dala popsat kniha Rozdělená srdce německé autorky Bettiny Belitz, který mě zaujal anotací a taky zajímavou obálkou. Taky nemám nějak extra načtenou současnou německou literaturu, a to nejen pro mládež, takže tahle knížka je skvělou příležitostí, jak to napravit.
Sedmnáctiletá Elisabeth je nucena vyměnit město za vesnici. Z velkého Kolína se s rodiči stěhuje  na vesnici, kde, obrazně řečeno - chcípl pes. Elisabeth není nadšená, chybí jí kamarádky i ruch velkoměsta.
Elisabeth nastupuje na novou školu, kde si hned první den vydobude pověst rozmazlené fifleny. A má co dělat, aby si reputaci napravila. Zatímco nadšení rodiče zvelebují nový dům a seznamují se se sousedy, Elisabeth bloumá po lese a řeší svoje problémy, hlavně noční můry, které ji trápí...
Jednoho dne se setkává s tajemným Colinem, který Elisabeth učaruje, i když o něm všichni tvrdí, že je podivín s velmi ošklivou tváří. Několikrát Ellie pomůže, když je v nesnázích. Vytvoří se mezi nimi zvláštní vztah, přátelství, které přechází v křehkou lásku. Ellie se vášnivě zamiluje, Colin se však hlubšímu citu brání. Je tady jedno velké tajemství, které by mohlo Elisabeth ublížit a uvrhnout do problémů nejen ji, ale také rodiče, se kterými má dívka velmi blízký vztah.
Román se zabývá tématem nočních můr, které jsou známy od dávnověku a objevují se v legendách i pohádkách. Odtud pocházejí Zmoři - bytosti, které se živí sny lidských bytostí. Po upírech, vlkodlacích je to docela příjemná změna. Co se týče hlavních hrdinů, opět nacházím velkou podobnost se ságou Stmívání. Elisabeth je chytrá, zadumaná a přemýšlivá, stejně jako Bella. Colin, stejně jako Edward, je zase tajemný, letitý, ale nestárnoucí mladík, který se lásce brání, protože ví, že by mohl své křehké vyvolené ublížit. I v tomto románu se objevuje motiv pronásledování, hádek s rodiči nebo nepochopení hrdinky okolním světem.
Děj je psán v ich formě,z pohledu Ellie, takže příběh prožíváme spolu s hlavní hrdinkou. Vůbec mi nevadilo, že je to román, který se odehrává v německých reáliích, i když knihy tohoto typu máme zafixované s americkým prostředím. Naopak - líbil se mi, připomínal mi tajemné a hororové německé pohádky, které jsem četla v dětství. Setkala jsem se s názorem, že je kniha příliš rozvláčná a nudná. Já osobně si to nemyslím, tento poklidný styl mi vyhovoval, i když je pravda, že posledních pár kapitol už se trochu táhlo. No však taky jo, byla jsem napnutá jak kšandy, abych se dočkala rozuzlení.
Rozdělená srdce je pořádná bichle, která se však dobře čte a je to první díl z plánované trilogie, máme se tedy nač těšit. Jak to s Ellie a Colinem bude dál, jsou si souzeni nebo ne?

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment)

2 komentáře: