středa 6. října 2010

Reinkarnovaný


Je náš současný život tím jediným, který žijeme nebo jsme již žili někdy předtím? Reinkarnace a návraty do minulých životů jsou velmi populární, zabývá se jimi mnoho odborníků i široká veřejnost. Mezi čtenáři jsou oblíbené romány, jejichž hrdinové pronikají do dávné minulosti prostřednictvím svých vizí nebo hypnózy.
Americká spisovatelka M. J. Rose zpracovává toto téma v knize Reinkarnovaný.
Josh Ryder pracuje jako fotograf. Náhodou se stává účastníkem atentátu, při kterém utrpí zranění. Po uzdravení trpí děsivými vizemi, vidí se v nich jako pohanský kněz Julius, který prožívá zakázanou lásku s vestálskou kněžkou Sabinou. Tyto vidiny se prolínají s realitou, ve které se Josh ocitá v hrobce, kde Sabina byla kdysi pohřbená zaživa. Mrtvá kněžka svírá v rukou kazetu s drahokamy, tzv. kameny návratů. Tyto kameny jsou údajně schopné dokázat realitu minulých životů. Kdosi však touží získat tyto kameny a je pro to schopen i vraždit..Josh i další hrdinové se ocitají v ohrožení.
Román se odehrává ve třech časových rovinách: ve 4., v 19. století a v současnosti.
Aktéry knihy zavádí do Říma a do New Yorku. Napínavý děj nenechává čtenáře v klidu, svižný vypravěčský styl a střídání časových rovin a míst v kombinaci s perfektním popisem historických souvislostí ho nutí knihu dočíst do poslední stránky.

(recenze pro Metaforu)

Žádné komentáře:

Okomentovat