čtvrtek 23. listopadu 2017

Labutě z Páté Avenue



Truman Capote asi nejvíce proslul knihami Snídaně u Tiffanyho a Chladnokrevně. Jaký byl v soukromí? Jak žil, s kým se přátelil? Přiznám se, že jsem o něm, kromě toho, že psal knihy, nic moc nevěděla. Kniha Labutě z Páté Avenue byla příjemným knižním zážitkem, díky ní jsem si rozšířila své kulturní obzory.

Trumana Capoteho pojilo dlouhá léta přátelství s několika představitelkami newyorské smetánky. Krásné, bohaté, znuděné paničky žijící ve světě luxusu, to byly labutě kroužící kolem excentrického spisovatele. Byla to Babe Paleyová, která Capoteho uhranula nejvíc. Jejich vztah se vymykal všem konvencím, oba v něm hledali naplnění svých životů, které vypadaly na pohled bezchybně.
Výstřední homosexuál a dokonalá kráska však uvnitř skrývají nejedno tajemství a trauma, která si pomáhali navzájem překonat.  Oba vyrůstali v napjaté atmosféře. Babe byla od dětství vedena k tomu, aby se z ní stala dokonalá manželka, Trumana vychovávali příbuzní, zatímco on toužil po lásce své matky. Jeden druhému poskytovali to, co u svých blízkých postrádali.

Newoyrské labutě svému Trumanovi důvěřovaly a svěřovaly mu intimní pikantnosti ze svých životů.
V roce 1975 vychází Capoteho povídka, jejíž děj je těmito informacemi inspirován. Mezi smetánkou vyvolala velký rozruch a pro jednu z žen to má přímo fatální důsledky. Nic už není jako dřív, vztahy mezi labutěmi a Trumanem Capotem jsou na bodě mrazu...

Autorka velmi citlivě, s noblesou popisuje svět amerických boháčů. Nesoudí, nekritizuje, je bystrou pozorovatelkou. Podařilo se jí dokonale vystihnout povahy postav objevujících se v románu. Capoteho afektované chování a vzletná mluva vás nejspíš přivede do varu a budete si říkat, že byste se s ním bavit nemohli, zatímco Babe byste nejraději uvařili hrnek kakaa a nechali ji vyplakat na rameni.
Melanie Benjamin mistrně propojuje současnost  - tedy výše zmiňovaná sedmdesátá léta dvacátého století a poválečnou dobu, kdy se svět vzpamatovával po válce a lačnil po kulturním vyžití.

Z románu dýchá bohémská atmosféra, která vás v mžiku přenese do světa, v němž přetvářka a klam kráčí po boku nevěry a zrady.
"Bill podváděl Babe a Slim podváděla Lelanda a  Gianni podváděl Marellu a Gloria podváděla Loela a Loel podváděl Glorii s Pam Churchillovou - a, ano, Truman podváděl Jacka a Jack zas jeho."
Pro většinu lidí je to asi nepředstavitelné, ale pro tzv. "high society" to byl vcelku normální jev. 

Autorce se podařilo napsat románovou biografii, jejímž cílem není narvat váš mozek kvantem informací, ale naopak, představit známé osobnosti tak, jak ve skutečnosti vidět nejsou - se všemi klady i zápory, radostmi i trápeními.

Kniha má krásnou obálku, dáma na obrázku mi opravdu připomíná labuť. Líbí se mi i provedení - jednoduchá, jako namalovaná štětcem. Skvěle zapadá mezi ostatní beletrizované životopisy, které vydává nakladatelství Metafora.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)







Žádné komentáře:

Okomentovat