úterý 5. května 2015

Otto a Etta a Russell a James



Etta má přes osmdesát let, většinu života prožila v malé vesnici po boku svého muže. Moc ráda by si ještě splnila životní sen, chtěla by vidět moře. A tak když se jednoho dne Otto vzbudí, jeho žena je pryč. Na stole leží vzkaz – „Snad se nezapomenu vrátit“. Etta se vydává na dlouhou cestu napříč Kanadou, vstříc svému snu. Cestou potkává potulného kojota, kterého pojmenuje James. Stává se jejím společníkem, se kterým Etta vede hovory.

Russell Ettu miloval už od mládí a její výlet se mu ani za mák nezamlouvá, vydává se ji hledat i přes Ottovy protesty.

V tomto románu se snoubí současnost a minulost, realita i sny. Všichni hrdinové vědí, že jejich pozemský čas se chýlí ke konci a mají jen krátkou dobu, aby si splnili to, po čem toužili celý život.

Příběh poutavě líčí Ettino putování k vysněnému moři, zároveň se vrací do minulosti, aby nám přiblížil dětství a mládí obou hrdinů. Jak se vlastně Russell stal blízkým přítelem Otty? Co všechno předcházelo tomu, než se Etta a Otto dali dohromady?
Poutavé, místy velmi křehké a snové vyprávění spojuje pevná nitka přátelství a rodinných vazeb, prostupující celým dějem. Dalším pojítkem jsou recepty. Etta svému muži pekla jeho oblíbené skořicové šneky, předpis na ně je jednou z mála věcí, které Ottovi po jejím odchodu zůstaly.

Román si získal příznivce mezi čtenáři na celém světě, autorku k napsání inspirovala rodinná historie a taky již zmínění skořicoví šneci. :-)

Zamilovala jsem si tento něžný příběh hned při pohledu na nádhernou obálku a můžu jej doporučit všem, kteří mají rádi příběhy s "duší". Romantika, vzpomínky, láska, přátelství - to jsou stěžejní témata této knihy, dohromady tvoří příběh, na který jen tak nezapomenete, hlavní hrdinové se vám svým odhodláním jít za svým cílem vryjí pod kůži.


Žádné komentáře:

Okomentovat