čtvrtek 27. února 2014

Obyvatel


Miluju knížky, které se řadí mezi thrillery a zároveň mezi psychologicky laděné knihy. Takové, u kterých vám běhá mráz po zádech a máte pocit, že jste součástí příběhu. Pak se rozhlídnete kolem sebe a..... uff, ten slastný pocit, že jste v bezpečí svého domova, hovíte si na gauči a danou knížku jen čtete. Tak přesně takový pocit ve mně vyvolala kniha Obyvatel. Zaujala mě anotací /slibovala právě onen čtenářský zážitek popisovaný výše/.
Hlavní hrdinku, lékařku newyorské záchranky Juliet, zastihneme ve chvíli, kdy se jí všechno hroutí. Mezi námi, k popisu této situace by se hodil i daleko peprnější výraz. :-)
Juliet se vrací po náročné směně domů a ze všeho nejvíc se těší na náruč svého muže, která ji bude hýčkat. Její tvář totiž zdobí zranění způsobené jedním pacientem. Na Julii čeká nemilé překvapení, v manželově náruči leží jiná žena. 
Následuje radikální řez - odstřihnutí od nevěrného manžela i od útulného bydlení. Juliet chvíli přebývá u nejlepší kamarádky a mezitím si hledá vlastní bydlení. Ovšem sehnat bydlení v rušném New Yorku není jednoduché - i ty nejzanedbanější byty, které by se u nás honosily nálepkou IV. kategorie, stojí hromadu dolarů. Juliet už si zoufá, když si ve vestibulu nemocnice všimne inzerátu "Byt k pronajmutí". Je to jako sen. Krásný byt, ještě krásnější pronajímatel a nájem za hubičku. Juliet se pomalu zabydluje, její spokojenost kalí pouze pocit, že je někým sledována.....
No tedy, byla to pecka. Autor naprosto reálně vykreslil atmosféru strachu a napětí, která se v příběhu panuje. Dokonce jsem při čtení jednou měla pocit, že se za oknem něco mihlo :-).
Kniha je psána ve er-formě, sledujeme (uff, to je ale děsivé slovo) jak Juliet, tak i jejího pronásledovatele, u kterého zjistíme, co je důvodem jeho psychopatického chování.
Knížka je docela tenká, přelouskáte ji za jedno deštivé odpoledne, jeden slunečný víkend nebo tři náročné dny, vyberte si. Za přečtení stojí, ocení ji milovníci napínavých psychothrillerů.


(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Galatea)

1 komentář:

  1. Obyvetele jsem četla, a upřímně? Sedla jsem si z něj na zadek. -> http://knizni-paralela.blogspot.cz/2014/02/spolubydlici-o-kterem-ani-nevite.html

    OdpovědětVymazat