čtvrtek 10. října 2013

Deník špatné matky


Když jsem zjistila, že mám možnost přečíst si Deník špatné matky, zbystřila jsem a zajásala. Jednak mám ráda deníkové zápisky a druhak - hlavní hrdinka, autorka a matka v jedné osobě, je Angličanka a já mám anglické reálie moc ráda.
Knížku jsem rozečetla v období, kdy jsem neměla chuť na nic těžkého. Žádnou detektivku ani psychologický thriller, prostě jsem si chtěla lebedit s něčím jednoduchým a zasmát se. Povedlo se.
Stephanie Calman(ová)!!! je novinářka, která v této knize popisuje vlastní zážitky s těhotenstvím, porody a výchovou dětí. A to zcela otevřeně.
Stephanie měla období, kdy děti nechtěla. Pak to vypadalo, že je mít ani nemůže. Když už se s danou situací pomalu smiřovala, otěhotněla.
Stephanie zjišťuje, že to nebude procházka růžovou zahradou. Musí se vzdát svého oblíbeného vína (ne, že by byla alkoholička, ale sklenka vína k jejímu trochu bohémskému novinářskému životu patří). Kvůli svému věku je nucena absolvovat spoustu vyšetření, některá si musela u lékařů doslova vydupat.
Nakonec se jí narodí zdravý syn Lawrence. Stephanii čeká další noční můra - musí se s novým přírůstkem sžít. Ještě že má tak skvělého muže, jakým je Peter - typický angličan se suchým humorem. Svou ženu dokáže držet při zemi, povzbudit a podpořit, když je třeba. 
Když má Lawrence dva roky, narodí se jim dcera Lydia, se kterou kolotoč rodičovských radostí a strastí začíná nanovo.
Knížka se mi líbila právě pro svou nenáročnost a humor, kterým je doslova prošpikována. Výpověď Stephanie jako matky je dost odvážná a někdy i trochu šokující. Mně se líbila, při čtení jsem se smála a říkala si, že to se mnou jako s matkou není zas tak špatné. :-). Určitě doporučuju čtenářkám, které mají smysl pro humor a tuhle knížku budou chápat především jako nadsázku.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment)

1 komentář: