pátek 15. června 2012

Jestli zůstanu

Román americké novinářky vypráví příběh šestnáctileté Mii, cellistky s mimořádným hudebním talentem, která má celý život před sebou. Čeká ji studium na prestižní hudební škole, je šťastně zamilovaná do Adama, pro kterého je středem světa. Doma je taky všechno v pořádku. Milující rodiče, malý bratr, skvělá rodinná atmosféra. Prostě taková pohoda, že se Mii nechce nikam chodit s kamarády, ráda tráví svůj volný čas s rodinou. 

Tak je tomu i jednoho zimního rána, kdy městečko, kde Miina rodina žije, zasype sníh. Mia a její bratr nemusí do školy, tatínek učitel do práce, a maminka? Ta se rozhodne, že si vezme volno, aby mohli den strávit společně. Rozhodnou se, že se autem vydají na návštěvu k rodinným známým. Nedojedou. Během cesty do nich narazí náklaďák. Mia se probouzí a zjišťuje, že její rodiče jsou mrtví.Vidí je ležet vedle rozbitého auta..zároveň však vidí i sebe. Lékaři se ji snaží oživovat a vezou ji do nemocnice. Mia je v komatu, její tělo je dost zle pochroumáno. 

Mia se musí rozhodnout, jestli zůstane nebo odejde za svými rodiči a bratrem, který nehodu také nepřežil. Jenže je tady Adam a Miina nejlepší kamarádka, kteří se snaží  vrátit dívku do života. Mia má těžké rozhodování. Má odejít za svými nejbližšími nebo zůstat naživu a poprat se s životem, ve kterém jí bude něco chybět? Mia bloumá po chodbách nemocnice, pozoruje své tělo i okolí, zároveň vzpomíná na svůj život. Poznáváme její nekonvenční rodiče, Adama, nejlepší kamarádku, tak jak je vidí Mia.

Krásný, citlivý příběh, který se vešel na dvě stě stran jsem přečetla za jedno odpoledne. Pořád jsem nad Miou přemýšlela, taková hrdinka se jen tak nevidí. Teenagerka, které jsou bližší zážitky s rodiči než večírky s kamarády. Citlivá, milující, vnímavá dívka. Styl této knížky byl něčím uklidňující, i když se příběh zabývá takovým vážným tématem, jako je smrt. Nechal ve mně hluboký zážitek. Má vyjít i pokračování, doufám, že bude vydáno i u nás.

Žádné komentáře:

Okomentovat