pátek 23. března 2012

Jak překousnout babičku

Příběh nás zavádí do městečka Bank Top, kde se odehrával i děj prvního autorčina románu Příručka špatné matky. Tentokrát je vypravěčkou Katharine, které je osmnáct let. Žije sama s babičkou, která téměř nevidí. Její otec zahynul při autonehodě a matka zmizela po Katherinině narození. Katharine má dost problémů sama se sebou. Chtěla by zhubnout, dostat se na prestižní univerzitu v Oxfordu a mít pocit, že je milována. Její babička totiž city projevit neumí. Katharine svůj čas dělí mezi péči o babičku, studium ve škole a četbu. Chodí do knihovny, kde se sblíží s knihovnicí slečnou Dračicí. Do Katharinina života vstupuje i mladík, který se jmenuje Callum a tvrdí, že je její bratranec. Katharine, která si dnem svých osmnáctých narozenin přeje být oslovována Kate, hledá odpovědi na své otázky. Jak to bylo se smrtí jejího otce, kdo zavinil osudnou autonehodu?  Kam zmizela matka? A proč má pocit, že je slečna Dračice vždycky tam, kde ji Kate potřebuje? 
Sledujeme dvě dějové linie – v jedné je vypravěčkou Kate, ve druhé její matka, která vysvětluje, proč opustila svou dceru. Psychologický román s humorným nádechem věrně vykresluje rodinné vztahy několika generací.
Četla jsem i Výměnu manželek a Příručku špatné matky, obě se mi líbily, styl Kate Longové mi sedl a přála bych si, aby u nás byly vydány ještě další její knihy. Tedy pokud pokračuje ve psaní :).

Žádné komentáře:

Okomentovat