úterý 7. prosince 2010

Habermannův mlýn



Byla jsem hodně zvědavá na nový film proslulého Juraje Herze. Už kvůli Karlovi Rodenovi, který je mým oblíbeným hercem. Všechny postavy, které hraje, mu věřím ;-).

Snímek Habermannův mlýn mě nezklamal. Téma, kterým se zabývá, je velmi citlivé, dosud nepříliš zpracovávané - odsun sudetských Němců po druhé světové válce. Četla jsem dvě knihy s tímto tématem - Dědictví a Třešňovou alejí od Evy Tvrdé, mimochodem vřele doporučuju.
Hlavním hrdinou tohoto filmu je bohatý podnikatel August Habermann, Němec, který bez jakýkoliv předsudků zaměstnával jak Němce tak Čechy. Jeho žena je Češka. Přátelí se s hajným Březinou, který si naopak vzal Němku. Doba si žádala, aby se lidé přiklonili "svůj k svému", ale oni dva nadále zůstávají stejní. Augustův mladší bratr sympatizuje s Němci a dává se k nacistům. Zlo v obci navíc rozdmýchává esesák Koslowski, každý se bojí, nakonec dochází k tragickému vyústění příběhu.
Musím říct, že mě film dostal, hodně dlouho jsem o něm přemýšlela. V recenzích a kritikách mu bylo mnoho vytčeno, možná zaslouženě, možná ne, nejsem až tak velký znalec, abych to dokázala posoudit. Mně se Habermannův film líbil hodně a zanechal ve mě hluboký dojem.

2 komentáře:

  1. Mně se film také hodně líbil, nicméně když jsem o něm u sebe psala, dostala jsem se do sporu nejen na blogu, ale i později s historiky, kteří se danou dobou zabývají. Jde prý o mýtus, o hodných Němcích a zlých Češích, ten příběh byl prý ve skutečnosti úplně jinak- přiznám se, knihu jsem nečetla a archivní materiály nestudovala, ale dost mě nalomili. Nicméně film jako takový se mi také hodně líbil a dostal mě. Ale do polemik už se raději nepouštím. Jsem ráda, že nejsem sama, komu se to líbilo:-)

    OdpovědětVymazat