čtvrtek 12. listopadu 2009

Ze života bichlobaby

Poslední dobou moc nestíhám. V práci se nakupilo tolik věcí a pracovní den má jen osm hodin. Kromě klasických knihovnických činností jako besedy pro školy děláme s kolegyní na projektu multikulturní výchovy mládeže. S prezentací obcházíme místní školy. Dnes jsem byla na polské základce a měla jsem divný pocit z toho, že dětem z polských rodin mám já něco vykládat o jejich kulturních zvycích :-). Čekala jsem, že budou zahlcovat informacemi ony mě, ale nic z toho nebylo.
Zjišťuju, že je vůbec problém dostat z dětí nějaké slovo. Včera jsem besedovala s deváťáky o dobrodružné literatuře. Kdybych se postavila před zrcadlo, udělala bych líp. Nic nečetli, nic neznají, Stmívání jenom VIDĚLI. Ufff.
Na druhou stranu, v půjčovně se poslední dobou dveře netrhnou. Pořád sice ještě převažují návštěvníci (jsou to hlavně kluci), kteři mají knihovnu za počítačovou hernu a u hraní her dokážou strávit celých šest hodin, co je pro ně knihovna otevřená. Ale asi má osvěta a propagace četby něco do sebe, spousta dětí začala chodit do knihovny KVŮLI KNIHÁM, hurááá.
Své malé čtenáře si hýčkám a jsem schopná snést jim modré z nebe.
Do počítače ťukám stopadesátou rezervaci na Stmívání, Bořka stavitele a Mašinku Tomáše. Věrným čtenářům schovávám novinky.
Zároveň si rvu vlasy, protože jsem zjistila, že jsem si vymazala rozepsanou besedu o Evropské Unii, a musím proto začínat znovu.

Psychicky i fyzicky se připravuju na nadcházející celoroční rekonstrukci naší knihovny, o vánočních prázdninách budeme místo chroupání lineckého a obracení stránek v knize stěhovat fond a vybavení našeho oddělení.
Na Facebooku spoluspravuju profil knihovny a snažím se, aby zprávy byly aktuální, výstižné, komentáře vtipné a lákavé.
A pak že je knihovna tiché a klidné místo ;-).

10 komentářů:

  1. Máte toho tedy hodně v knihovně, držím palečky, ať se vše daří. Knihovna je moje nejoblíbenější budova v obci.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak přeju, ať ten hektický čas s pokud možno klidem a grácií zvládneš :-) Hnedle bych šla pracovat do knihovny... ;-) A to jako fakt!

    OdpovědětVymazat
  3. tééda, hektický! ještě že jsi holka šikovná a všechno zvládneš, že? :)
    A kdyby jste potřebovaly helfnout se stěhováním, tak se ozvy, blogařky se seberou a pojedeme pomoct :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Bichlobaba, to je bezvadný slovo, díky za něj.:-) A pokud bude ta blogařská stěhovací brigáda, prosím o stopadesátouprvní rezervaci Mašinky Tomáše.:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Knihovna je také moje oblíbené místo. A s tím dětským čtením bych to neviděla tak tragicky, myslím, že trochu čtou. Není to tedy majorita, ale někteří čtou. Buďme optimisté.
    A fandím Vaší práci, je to dřina, ale potřebná:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za milé komentáře a nabídku pomoci :).

    OdpovědětVymazat
  7. To Jana: Bichlobaba není moje slovo, půjčila jsem si jej od krajánka Ostravaka, který ho použil ve svém blogu, když psal o návštěvě knihovny. Je to kouzelné slovíčko.

    To Jitka:Děkuji :). Bylo období, a nejen u nás, ale i ve světě, že děti dávaly přednost počítači. Bylo naprosto zoufalé sedět a jen zapínat a vypínat počítače, účtovat peníze a dobíjet internetové karty. Naštěstí se to pomalinku zlepšuje, jsme moc rádi.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Knihomilko,rozvrh mas opravdu hekticky.Preji ti hodne uspechu pri "naboru"novych ctenaru.Myslim,ze deti za to ani tolik nemohou.Je to spis na rodicich jak jim jdou prikladem a kcemu je vedou.

    OdpovědětVymazat
  9. Ach, co mi to jen připomíná... :-) Tedy hlavně ty stovky rezervací na Mašinky Tomáše, vymazané besedy, neuložené anotace při odhlašování od služebního počítače atakdále :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Jej, že ty jsi nově na k4u? Přidala bych si tě do přátel, jestli si mě potvrdíš. Až ti přijde pozvánka od bláznivé dětské knihovnice co miluje pohádky, tak to jsem já :-)

    OdpovědětVymazat